Minder, minder, minder…

Een dag na de ramp in 1975 zijn nog steeds rookwolken te zien boven DSM


 

LIMBURG TERUG AAN DE LIMBURGERS


Die belofte deed Wilders aan zijn vroegere streekgenoten voorafgaand aan de provinciale verkiezingen. Betekende dit een einde aan de rol van wingewest voor Holland, betekende het dat de Saudi’s moesten oprotten? Niets van dat al. Hij toonde slechts geen mallemoer van Limburg te begrijpen, een regio steeds overheerst door vreemde machten, waar andere culturen naast de deur liggen en die begrepen en verstaan worden, Duitse en Franse. Wilders blijkt overduidelijk de geschiedenis niet te kennen van dit gewest. Deze onkunde deelt hij met de meeste Nederlanders, wellicht omdat zijn wortels elders liggen. 

De man doelt op vreemdelingenhaat, de doorsnee Limburger denkt dan terug aan de afscheiding van België en bijvoorbeeld aan iets dat de PvdA ooit nastreefde, de doorbraak, en waar nu pas de tijd rijp voor bleek. Helaas, veel en veel te laat en waar uitgerekend een xenofoob, om niet te zeggen fascist, van lijkt te profiteren. Dat de man zijn tijd gekomen acht liet hij onomwonden in Wenen blijken. Zijn toespraak aldaar liet niets aan duidelijkheid te wensen over. Je zou ze kunnen zien als een persiflage op de beruchte 2 uur durende Goebbels rede die eindigde met: “Wollt ihr den totalen Krieg?” Dezer dagen deed hij het nog eens dunnetjes over.

Veertig jaar is het geleden dat er een ramp gebeurde met een naftakraker bij wat toen nog DSM heette. DSM, een kloon van de vroegere staatsmijnen, die een stikstofbindingsbedrijf begonnen in Geleen. De steenkolenmijnen zijn dicht, maar midden in het mooiste stukje Nederland staat nu een petrochemische industrie. Als het aan krachten als Wilders en geestverwanten als die bij de VVD en het CDA ligt nog tot in lengte van jaren. 

Gisteren was ik op bezoek bij vrienden in Spaubeek. Gesprekstof nummer een: een mogelijke nieuwe ramp. Berichtgeving in de kranten, ook in de plaatselijke nihil. Stank, wit poeder daalt over de mensen neer. Niets aan de hand, volkomen onschadelijk wordt de mensen via een foldertje in de brievenbus verklaard. Gewoon afspoelen met water en u kunt rustig gaan slapen. De landelijke media ontgaat de gebeurtenis bijna volledig. Ach, er zijn nog geen doden gevallen en het is ver weg. Zo dacht er ook recent nog een minister en een eurocommissaris over. Die laatste komt n.b. uit de regio.

En verder? Insecten sterven massaal uit, dankzij deze petrochemische industrie hier ter plekke en dankzij haar producten. We zijn op de goede weg. Einstein zei ooit, als de bijen uitsterven is het met de mensheid binnen vier jaar gedaan. Daar hebben Wilders en al zijn kornuiten binnen en buiten zijn PVV geen boodschap aan. De koran is het grote gevaar en is de oorlog verklaard. Aan de moslims dus. En de Saudi’s? Die blijken bondgenoten te zijn, geld stinkt niet. 

Misschien is het toch het beste die oorlogshitser achter slot en grendel te brengen en eens werkelijk te gaan nadenken over onze toekomst en die van onze kinderen voor het echt te laat is.

Zeven jaar berichtgeving in De Limburger. Trefwoord: naftakraker.

 

 

 


© copyright De Limburger
Uitgelichte foto: Archieffoto Dries Linssen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.