Auschwitz ist überall

Please don’t
En Hitler zit in ons allen.

Het loopt weer tegen de 4e en 5e mei aan, dagen bestemd om te herdenken. Hoe de oorlogsmachinerie haar werk deed en hoe een proces verliep tot massale uitroeiing van mensen geheel volgens de wetmatigheden van een kapitalistische economie. Nee, dat herdenken we niet, van meet af aan werd het gebeurde vertaald in een strijd van het goede, de vrijheid, tegen die van het absolute kwaad met een demogoog als de incarnatie hiervan. Door het proclameren van een strijd voor de vrijheid en tegen het Rode Gevaar kon het werk van de nazi’s met andere middelen voortgezet worden, waar ook ter wereld.

Over enkele maanden is het 20 jaar geleden dat onze bevrijders de wereld gingen zuiveren van terrorisme. Het deed ogenblikkelijk denken aan het “Ab jetzt wird zurückgeschossen”, met dat verschil dat de wat simpel ogende opvolger van Hitler over een wapenarsenaal beschikte dat de wereld in veelvoud van het terrorisme kon bevrijden, de hele mensheid incluis. De groei aan het potentieel aan vernietigingsmogelijkheden, op elk denkbaar terrein, is de kurk waarop onze welvaart drijft, als lucratief bijproduct. Het wordt als vooruitgang geproclameerd, steeds in naam van de vrijheid, meteen al na mei’45 met hulp van de verslagen vijand: “Het theater van de terreur”, van Hiroshima tot…

We zijn er met z’n allen medeplichtig aan doordat we eraan (moeten) participeren, in naam van de vrijheid. We stemmen met ons geld, consumeren en amuseren ons tot de dood volgt. Dat heet leven, dat heet menselijkheid, dat heet liefde. Kritiek op deze toestand wordt beschouwd als haat en dient bestreden te worden. Luister maar naar onze politici van links tot rechts. Hun enige zorg is het behoud van dit systeem, de vrije markt geheten, daarop worden ze geselecteerd. Het tevreden stellen van de eigen clientèle, die aan haar trekken moet kunnen komen, is hun enige taak. De rest is franje .

Voelen we ons niet helemaal lekker, fysiek of psychisch, dan is er nog de gezondheidszorg, die veel dank verschuldigd is aan de verworven kennis uit de periode voor ’45. Auschwitz bleek een laboratorium te zijn geweest voor de vrij geworden mens na 1945. Dat had Karl Kraus niet kunnen voorzien, Franz Kafka wel?
 


 
Roer dit thema niet aan, weet inmiddels ook Adolf Muschg. Dan wil men je zelfs dwingen door het stof te gaan, de bewakers van onze orde waarbinnen het zo goed toeven is. Ach ja, de wereldoorlog draaide toch om de genocide op joden? En wie bevrijdde Auschwitz? En wie wilde er niets over horen? De leider van het Vrije Westen, die zeer gecharmeerd was van het fascisme. Toch mooi dat we mede door hem en zijn opvolgers op 4 mei als rechtschapen lieden kunnen tonen dat we aan de goede kant staan.

Daar bovenop, geen van allen zijn we antisemiet, nooit geweest ook, al eeuwenlang niet. En we weten precies wie het wel zijn, degenen die de staat Israël durven te kritiseren. Werkelijk? Mogen we niet spreken over de ideologische verwantschap tussen nationalisme, zionisme en fascisme? Daar wordt in Israël toch anders over gedacht: JERUSALEMER ERKLÄRUNG ZUM ANTISEMITISMUS.Uitgelicht: bron – Bron JERUSALEMER ERKLÄRUNG ZUM ANTISEMITISMUS: JDA

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.