Ons verleden

Der brennende Reichstag
Ons leven wordt door plaatsen en gebeurtenissen gestructureerd te beginnen met onze geboorteplaats en -jaar. Als je je eigen familiegeschiedenis hieraan koppelt wordt het pas werkelijk interessant. Dan probeer je te verplaatsen in wat ouders en grootouders hebben ervaren toen bijvoorbeeld Hitler aan de macht kwam. Veel weten we niet meer, kunnen we zelfs niet weten. Heel wat valt echter nog te reconstrueren, meer dan zinvol gelet op het succesvol opereren van fascisten en andere volksmenners.

Luister eens naar het volgende radioprogramma. Het is verbazingwekkend hoeveel parallellen te trekken zijn tussen heden en verleden. Het vereist een minimale inspanning maar u bent voorgoed gepokt en gemazeld tegen alles wat naar fascisme riekt.


Samstagabend in WDR 3

VOR 50 JAHREN

Hitlers “Machtergreifung” am 30. Januar 1933

WIE ES BEGANN

EINE CHRONIK DES JAHRES 1933

Von Carola Stern unter Mitarbeit von Susanne Schettler


WDR 3 – 29 januari 1983


Als das Dritte Reich begann, war die Autorin dieser Sendung sieben Jahre alt.
Als das Dritte Reich zu Ende und der Krieg verloren war, wurde die Familie wegen ihres nazistischen Engagements enteignet.

Der Ehemann der Autorin schloß sich 1933 als siebzehnjähriger Lehrling dem kommunistischen Widerstand in Leipzig an und wurde bald darauf verhaftet. 1945 befreiten amerikanische Truppen den politischen Gefangenen aus dem Zuchthaus Halle.

Große Politik, Alltagsleben und Zeitgeist sollen anhand persönlicher Erinnerungen, mit Originaltönen und Dokumenten anschaulich beschrieben werden.Een ander maal, fascisme en kapitalisme. Wel nog een belangrijke stem uit 1933, Karl Kraus.


“Die Dritte Walpurgisnacht”Manuscript: Felix Rexhausen – WDR 3 – 21 maart 1978

 

 

Schermafdruk 2018-08-02 22.51.45

Schermafdruk 2018-08-02 23.16.06

Illustraties en teksten uit het “Braunbuch”, uitgegeven in 1933 (afgesloten einde juni) te Basel.
 
Bron uitgelichte foto: Braunbuch

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.