Verlinken

Susan Meiselas: USA. El Paso, Texas (2011)
Waar denk je aan als het woord verlinken valt? Nog steeds aan dat oer Hollandse woord of aan een hyperlink? De tweede betekenis staat nog niet in mijn woordenboek, de eerste uiteraard wel: aangeven, verraden. Verlinkt worden dus. Een dergelijk praktijk kun je verwachten van een trol. “Zeg joh, doe me een lol, die Scaf uit Maastricht kun je die er niet uitgooien. Heb je dat gesodemieter over mij gezien op zijn blog?” Niet ondenkbaar. Ausradieren dus. Voor deze minne mentaliteit lijkt het internet welhaast geschapen.

Het gekke is nu dat je via die nieuwe technische verworvenheid jezelf ook kunt verlinken en wel op twee manieren, de traditionele dus, en via die hyperlinks. Dat beide samen kunnen vallen, dat is nog niet tot trollen doorgedrongen.


Ja, je komt op ideeën als je je met een trol gaat bezig houden. Lezers van en deelnemers aan het NRC-forum kennen deze trol maar al te goed, Maria Pekelharing. In een vorig leven Willem Nijmegen. Toen hij eenmaal zijn poppenkastje stevig in elkaar getimmerd had, geassisteerd door nuttige idioten als medewerkers voor de uitvoering en de verdere voortgang, stapte hij over van Nijmegen op van Gelre

Edoch het feminiene, vermoedelijk diep in dit wezen verborgen, speelde steeds meer op. Janneke van der Veer en Kim de Wit waren al de revue gepasseerd en hadden de nodige ervaring opgeleverd. De sprong werd gewaagd, over de gekozen naam zal ik niet speculeren, wel viel en valt op dat hij soms nog last heeft van mannelijke reflexen. Niet zijn taal, die is onveranderlijk dezelfde, je pikt die er zo uit. Nee, soms trolt zij/hij weer mannelijk. WillemvanNijmegen, tja, gebrek aan fantasie of inspiratie? Het zoeken naar de rest van deze trolfamilie laat ik aan de opmerkzame lezer over. Het kost weinig moeite ze te vinden trouwens.

Waarom hou ik me hier met een trol bezig? Het uitgangspunt was toch paranoia en anonimiteit? Zou het niet kunnen dat daar juist een belangrijke sleutel te vinden is, bij het trolgedrag? Angst, vervolgingswaan en zo meer… Of wijst deze trol in een andere richting, die van de cyborg. Deze trol is opvallend genoeg binair en vandaar al zonder meer voer voor feministen, militaristen en propagandisten. Het past binnen de technologische ontwikkeling om gewelddadige actie te ‘ontmenselijken’. Als dat zo zou zijn, dat deze trol een cyborg is, dan hebben we te maken met een voorwerp en niet met een menselijk wezen. Ook een mogelijke verklaring, maar door wie wordt dit voorwerp dan geprogrammeerd? Brengt de cyborgology uitkomst?

Hoe het ook zij, het is de enige trol die ik heb leren kennen en die bovendien vanaf het begin van mijn activiteiten op internet mij het leven zuur maakt. Dus dan ga je bij gebrek aan andere voorbeelden met deze trol aan de slag en ga je verder zoeken om het plaatje compleet te krijgen, op naam. Doet hij zelf ook, weet ik per toeval. En wat constateer je dan? Dat hij zichzelf verlinkt als trol.
Zie deze bijdrage: “Wilders wordt wat wankeltjes”.

Pro-Contra verwijst naar Pekelharing, verlinkt naar Pekelharing. Zeer wonderlijk. Zo ingenomen met z’n stukje dat het maar zo moest. Het fokt maar door, daar in Berg en Dal, met niet alleen de NRC als begrijpende voogd. Wat een zelfoverschatting. En wat een stompzinnig verhaal. Hoe vaak hebben we deze riedel niet al gehoord? Ook in de NRC, en de NRC vindt het best. Geloven ze bij die krant nog aan een oude monopolistische waan?

O ja, de naam Femke Halsema valt weer, klein van gestalte en klein van geest, zoals de onverlaat beweert, want ze vergeet het Russische en Chinese volk haar verontschuldigingen aan te bieden voor de misdaden begaan door Stalin en Mao. Nee, dan Wilders. Wat een zegen zal dat zijn voor ons Nederlanders als hij de macht zou bezitten, de absolute, die overgangsfase en zo, begrijpt u? Voor wat hoort wat, onze trol zal er baat bij vinden als het ooit zo ver komt. Als propagandist verstaat hij z’n mannetje.

Typisch iemand die iedereen verlinkt en zal verlinken. Dat is gewis. Ook is gewis, als we zijn eigen informatie mogen geloven, dat hij er goed van leeft, van een erfenis. En dat eigenbelang dient beschermd. Lees het vervolg maar van deze discussie… Ja, met die discussie over Vogelaarwijken is het allemaal begonnen. Werd een beetje te pijnlijk voor hem. Op zijn geheel eigen wijze heeft hij zich gerevancheerd. Vul het plaatje verder maar zelf in en, let wel, wie heeft het hier over erfrecht?

Mag ik, op mijn beurt, die in het bruin gedompelde en gekleurde rotzooi weer verlinken? Het moet, alleen al voor de politieke zuiverheid.

En nog een tip. Alles, maar dan ook alles wat deze trol anderen voorwerpt of verwijt brengt hij zelf in de praktijk. Een overduidelijk symptoom van geestelijke armoede, wel gewiekst een dergelijk gedrag, doortrapt is misschien een betere kwalificering. Zelf verwart hij dat gewiekste weer met intelligent.

Inmiddels is ook weer zijn geliefde rechercheur (die van Louis Sévèke moet ik aannemen) opgedoken om ongevraagd, dat weer wel, de toon in een discussie te zetten. Een van zijn door hem zo geliefde “codes”. Ook een kunst om te manipuleren, zaak om er niet in te trappen, anders is het einde zoek, zoals eens te meer blijkt.

Enfin, we kunnen wel aan de gang blijven met het analyseren van die trol. Voorlopig moet dit alles voldoende zijn om het duistere handwerk van dit vies mannetje te torpederen. En zijn engel der wrake?

Lees verder:
* Een tweetal jaren geleden is Marijnissen gestopt met zijn weblog. De vaste scribenten zijn toen overgestapt op het NRC-forum. Bekende namen: Gloria, Harrieke, Wilbert Boeijen (de Politkommissar te Amsterdam van de SP, het voorspel begint wat mij betreft op één mei!)…Uitgelichte foto: © Susan Meiselas/Magnum Photos – bron
Ingevoegd: Summer-Lover-3 by kechake-stock – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.