L’état c’est moi

Marine Le Pen
Sarko ging haar voor. Is het nu de beurt aan Marine Le Pen, gisteren gekozen als hoofd van het FN en tevens beoogd kandidate voor het presidentschap in 2012?
“Un candidat, une ligne, un parti homogène :
ce sont les trois pierres du socle”


In ons land een vertrouwd klinkende uitspraak. Op weg naar het nieuwe oude Europa, dat van de nationale staten met als eerste stap uiteraard afschaffing van de Euro. Invoering directe democratie en een sterke staat, veiligheid voor alles. Voor onze civilisatie, onze waarden, tegen een demografische uitholling van ons volk. De boodschap in Frankrijk van extreem-rechts is dezelfde als in Nederland. Een nieuw klinkende maar vertrouwd fascistische.

Een zaak hebben de Fransen op ons voor, ze hebben het koningshuis al afgeschaft, de leider van de republiek kan direct gekozen worden. Hèt probleem van onze fascistische leider, hoe kom ik van die Oranje-klanten af? En nog een probleem voor die door zichzelf uitverkoren profeet, hoe roep ik een partij in het leven die ook maar in schijn democratisch is? De FN is dat gelukt. De FN beroept zich zich op de waarden van de republiek en zegt die te verdedigen.

Kan met lieden als Le Pen gedebatteerd, zelfs onderhandeld worden? Voor Rutte geen enkel probleem, nooit geweest ook. Daniel Cohn-Bendit zegt er in Le Monde het volgende van:

“La difficulté de débattre avec des gens comme Marine Le Pen ou le populiste néerlandais Geert Wilders, c’est qu’ils vous assènent des fausses vérités simples et que vous devez répondre par la complexité. Une idée fausse mais simple l’emporte toujours, dans un débat, sur une idée vraie mais complexe. Vous vous retrouvez sur la défensive. Mme Le Pen a un aplomb à toute épreuve. Et une vraie stratégie : elle veut faire perdre Nicolas Sarkozy, car dans ce cas, elle se retrouvera au centre de la recomposition de la droite. Elle est donc plus dans le populisme que dans le fascisme classique de son père. C’est une autre génération. On n’a pas encore trouvé le bon format pour débattre avec des gens comme ça. Je refuse de plus en plus. Il faudrait une heure trente, à deux. Un débat qui s’installe, où l’on pourrait développer les argumentaires.”

Voor het sociale masker van het nieuw-fascisme wordt, evenals bij het oude, geput uit socialistische bron. Mussolini beriep en Le Pen beroept zich op Jaurès, Wilders/Bosma op Drees. Dit winkelen in ideologisch gedachtegoed is een typisch fascistisch verschijnsel. Zie ook de nooit nader omschreven joods-christelijke waarden van de Westerse cultuur die men zegt te verdedigen. Om het plaatje een betrouwbare en oprechte schijn te verlenen dient wel de geschiedenis herschreven. Die van de migratie bijvoorbeeld, van de gedwongen migratie, de slavenhandel. En zijn gevolgen. Schoolvoorbeeld: Haïti. Een nog steeds open wond die maar wat graag verdrongen wordt uit ons bewustzijn. Zie majesteit bij het onthullen van een monument ter nagedachtenis van de gruwelen van deze handel.

Majesteit? Lees even wat meer over deze glorierijke periode van Holland, de Gouden Eeuw, en waarmee in die jaren onze rijkdom vergaard werd. O, wat waren we tolerant. En dat optrekje op de Dam, waar doet u dat aan herinneren? Toch niet aan de slavenhandel: “Breaking the silence”?


Vanwege de actualiteit verwijs ik verder nog naar een bericht over Haïti uit Canadese bron. Merkwaardig genoeg, beide, Haïti en Canada, waren vroeger onderdeel van het Franse imperium: “Les restavèks, plaie ouverte d’Haïti”.

De documentaire waaruit bovenstaande screenshots stammen valt op dit weblog in zijn geheel te zien: “white power”. Op enkele shots valt Dominique Chaboch van het FN te zien bij een samenkomst van neo-nazi’s in Moskou terwijl hij de Hitler groet brengt.

Uitgelichte foto: Le Monde

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.