Nog alle drie op een rij?

5 August 1936, Buenaventura Durruti gave his famous “new world in our hearts” interview
Iemand op Twitter vroeg me of het niet mogelijk was om via een pamflet of iets dergelijks duidelijk te maken hoe fascisme te bestrijden. Maar wat is fascisme?Mijn woordenboek (Endepols) vermeldt:

fascisme
1 regeringspolitiek in het Italië van Mussolini (1922-1945);
2 staatsopvatting die zich kenmerkt door autoritaire gezagsuitoefening en verwerping van vele democratische rechten;

fascist
1 lid v.e. nationale, anti-marxistische partij in Italië;
2 lid v.e. soortgelijke partij in ander land, inz. straf georganiseerde nationalistische groepering op autoritaire of corporatieve basis;

fascistisch; fascistoïde
zwemend naar, gelijkend op het fascisme, min of meer fascistisch.


Het naslagwerk op internet, Wikipedia, refereert aan Walter Laqueur en verwijst door naar Robert Paxton. Een lijstje met kenmerken moet uitkomst bieden. Dan zijn me de verwijzingen op de Online Encyclopedie naar allerhande lemma’s me liever. Ze geven tenminste niet een min of meer gesloten definitie van dat begrip, maar laten de veelvoud aan interpretaties doorschemeren. Het blijven echter hapklare brokken.


In academische kring zijn vanaf de zeventiger jaren twee theorieën bepalend om het wezen van het fascisme te verklaren. De een ontleent zijn naam aan het werk van  Friedrich Pollock: “State Capitalism” uit 1941 en wordt omschreven als het “primaat van de politiek”. Hier bouwden vooral de vertegenwoordigers van de Frankfurter Schule op verder. De tegenpositie kan geformuleerd worden als het “primaat van kapitaal en industrie”. Zij knoopt aan bij het standpunt geformuleerd op 3. Communistische Internationale in 1933: “Der Faschismus ist die offen terroristische Diktatur der am meisten reaktionären, chauvinistischen und imperialistischen Elemente des Finanzkapitals.” Van beide stromingen geeft Anson Rabinbach een heldere uiteenzetting in een artikel uit 1977. Dezer dagen zal ik dit via een PDF doorgeven.

Als zo vaak de laatste tijd word ik weer afgeleid door wat ik op Twitter aantref. Vanmiddag kreeg ik een seintje dat ik weer een update kon verwachten van de #blocklist om van spammers af te zijn en vooral van regelrechte fascisten. Het valt me op dat op die lijst praktisch alle mij bekende fake accounts ontbreken. Die zal ik zelf toevoegen. Kijkend naar dat weblog zag ik tot mijn schrik weer een paar screenshots terug die er niet om liegen. Dat is de reden waarom dit stukje ook een andere wending nam. Hier zijn ze, eerst een onbenullige, maar daarom niet minder gevaarlijke:


“Geblockt dat respectloos extreem links verbitterd hoopje. Ze worden weer vals en gevaarlijk! Hangend op de bank zaaien ze 24/7 haat! #PVV”En vervolgens deze:


“Zo rolt @Tibaert: 1. facebook hacken 2. iemand 535x NAZI!!!! noemen 3. NAW gegevens verspreiden en wachten op een Volkertje.”Nu besef ik wel dat deze man de leeskunst niet machtig is, ik bedoel begrijpend lezen kan, maar als ik iemand 535x een nazi noem, of voor het gemak, dat ik al 535 keer het begrip nazi heb laten vallen m.b.t. diverse personen, moet dat makkelijk terug te vinden zijn. Ik maak me sterk dat ik het zelfs geen enkele maal heb gebruikt ten aanzien van nu levende personen. Waarom zegt die man dat dan?

Verder verhaalt hij dat ik Facebook gehackt zou hebben. Al zou ik het willen, ik bezit de technische kennis niet. En ach, ik ben wars van illegale praktijken. En dan die verspreiding door mij van personalia. Waar dan? Ook dat wordt uit de duim gezogen en nooit of te nimmer gerectificeerd. Dat zijn zegsvrouw Alexandra Strieker de weg volledig kwijt is kan ik niet helpen, maar dat deze man een fascist is leidt voor mij geen twijfel. Nog dwazer is dat deze man gilt over doodsbedreigingen die totaal niet aan de orde zijn. Zie screenshot van 17-7-2012.
Het fraaist van al is hoe dit slag mensen zaken tracht te bewijzen. Dat hacken van Facebook bijvoorbeeld. Ja, ik woon in Maastricht. De dader ook? Dat is nog maar de vraag. Echt het is te onbenullig voor woorden maar dit soort lieden schijnt het gevoel te hebben dat ze zich, ik moet het met nadruk zeggen, sinds Wilders, alles kunnen veroorloven. In zekere zin is dat zelfs waar. De politie is zeer terughoudend geworden in het aannemen van klachten sinds de vrijspraak van Wilders. Er is een soort onbehaaglijke rechtsvrije of beter rechteloze ruimte ontstaan waar het gajes met graagte gebruik van maakt. Ook aardig om te vermelden, het hier naast staand IP adres circuleert als het mijne op Twitter.

Het mooist van al bij die fascistische bende op Twitter is toch wel het opereren van de nep baron Dick Hartman. De laatste dagen valt ie via een omweg steeds weer bij me binnen. Z’n verleden op Twitter heeft hij ausradiert en hij denkt dat hij weer het oude handwerk kan oppakken. Jacht maken op landverraders is er zo eentje. En plakken en knippen, daar is hij uitermate in bedreven tot groot plezier van de vrienden en vriendinnetjes op Twitter. Veel van z’n oude werk is nu verdwenen, o.a. mijn vrouw in een zerk, maar ik heb het een en ander bewaard. Leuk voor een exposé hier op dit blog.

Een voorbeeld. Ik zal nooit iemand een nazi noemen, maar wat doet deze viespeuk? Knap toch zo’n fröbel werkje? Een nazi in een dwangbuis. Wie komt op dergelijke ideeën?

Kijk, dat is nou een essentiële trek die je bij fascisten aantreft. Ze ontmenselijken, dan hoeft men verder ook nergens meer over te praten. De zaak is erledigt. Iemand wegzetten als ongedierte, als Ungeziefer, als rat. Iemand bestempelen als psychopaat, seniel, dement. Rijen lang kan ik u tonen uit het werk van die PVV bende op Twitter met dit soort kwalificaties.

Enfin, het is anders gelopen dan gedacht met dit weblog, maar over het fascisme ga ik verder. Niet met een pamflet maar met studiemateriaal. Veel vruchtbaarder. Kijk maar eens onder “Pagina’s” op OUTRE MEUSE.


Belangrijker. De 12de september nadert. Dan krijgen we de mogelijkheid een nieuwe fascistische variant politiek een klap te geven, liefst zelfs de genadeklap. Vergeet Breivik in dit verband niet. Of laten we het simpel houden, de kopvoddentax. Een overtuigender bewijs waarvoor Wilders en z’n beweging staat dan dit is nauwelijks denkbaar.

Als u nog mocht twijfelen over Wilders of aan mij, ik heb ze nog alle drie op een rij. Wilders staat op drie, laat hem zakken als een baksteen. Hij verdient niet beter.

En Jeannie? Heb je al het een en ander tot je laten doordringen? Heb je ooit ergens spijt van gehad?

Een dag later:


Verder met een aantal verwijzigingen:
Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.