Poppenkast

· cultuur, Maastricht, muziek, theater
Authors
Daar stonden we dan in de rij voor de Poesjenellenkelder. M’n neefje ging elke zondag, af en toe ging ik mee. In m’n herinnering was het klein en intiem. Spannend was het, geheimzinnig. Voor het overige laat het geheugen me in de steek. De poppenspeler was Pieke Dassen, samen met z’n vrouw als ik me niet vergis.
Poesjenellenkelder in Het Dinghuis

Het poppentheater is oeroud en het werkelijke theater is haar veel dank verschuldigd. Vaak zijn ook scheidslijnen moeilijk te trekken met beeldhouwkunst, dans en ballet, opera.Veel later kwam het besef van de magie die van het poppentheater, van de marionetten uitgaat. Eerst door o.a. het Zwarte Theater uit Praag en de Marionettistica Fratelli Napoli uit Sicilië. Nog later dankzij de marionetten van mijn vrouw. Prachtige poppen maakte ze en pas toen begreep ik de ziel die een pop vanaf zijn geboorte meekrijgt. Het is die van de schepper. De pop komt tot leven veel meer als door een spiegel. Uitstraling, vormen en kleding geven het karakter van de maker prijs. Mooie, slanke poppen met een lange hals en grote stralende ogen schiep mijn vrouw.

Deze opmaat had ik nodig als introductie op een documentaire uit 2005 over het marionettentheater: “Anima, l’esprit des marionnettesAnima”. Ze stamt van de Fransman Marc Huraux en werd op haar beurt weer aanleiding tot een studie. Marionetten een mooi onderwerp om nog eens op terug te komen. Deze prachtige documentaire met veel stof tot nadenken mag ik helaas niet laten zien vanwege auteursrechtelijke bescherming. Ze is op DVD verschenen. Schaf ze aan…


schermafdruk-2016-10-16-22-36-43

In plaats van die docu krijgt u hier een uitvoering te zien van de opera “Die Kluge” van Carl Orff door het Marionettentheater van München.

Jammer, ook deze is verdwenen en niet meer terug te vinden. Zal z.s.m. zorgen voor een nieuwe update. Het werk kunt u alvast leren kennen.


 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: