Poppenkast

Auteurs

Daar stonden we dan in de rij voor de Poesjenellenkelder. M’n neefje ging elke zondag, af en toe ging ik mee. In m’n herinnering was het klein en intiem. Spannend was het, geheimzinnig. Voor het overige laat het geheugen me in de steek. De poppenspeler was Pieke Dassen, samen met z’n vrouw als ik me niet vergis.

Poesjenellenkelder in Het Dinghuis

Het poppentheater is oeroud en het werkelijke theater is haar veel dank verschuldigd. Vaak zijn ook scheidslijnen moeilijk te trekken met beeldhouwkunst, dans en ballet, opera.

Veel later kwam bij mij het besef van de magie die van het poppentheater, van de marionetten uitgaat. Eerst door o.a. het Zwarte Theater uit Praag en de Marionettistica Fratelli Napoli uit Sicilië. Nog later dankzij de marionetten van mijn vrouw. Prachtige poppen maakte ze en pas toen begreep ik de ziel die een pop vanaf zijn geboorte meekrijgt. Het is die van de schepper. De pop komt tot leven veel meer als door een spiegel. Uitstraling, vormen en kleding geven het karakter van de maker prijs. Mooie, slanke poppen met een lange hals en grote stralende ogen schiep mijn vrouw.


Deze opmaat had ik nodig als introductie op een documentaire uit 2005 over het marionettentheater: “Anima, l’esprit des marionnettes Anima”. Ze stamt van de Fransman Marc Huraux en werd op haar beurt weer aanleiding tot een studie. Marionetten een mooi onderwerp om nog eens op terug te komen. Deze prachtige documentaire met veel stof tot nadenken mag ik helaas niet laten zien vanwege auteursrechtelijke bescherming. Ze is op DVD verschenen. Schaf ze aan…

schermafdruk-2016-10-16-22-36-43

In plaats van die docu krijgt u hier een uitvoering te zien van de opera “Die Kluge” van Carl Orff door het Marionettentheater van München.

Jammer, ook deze is inmiddels verdwenen en niet meer terug te vinden. Zal z.s.m. zorgen voor een nieuwe update. Het werk kunt u alvast leren kennen.

Zie en beluister ook: “Les marionnettes ne passent pas la main”.1 reactie

Comments RSS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.