Besmeuren

Auteurs
Il Vaso di Pandora


Soms krijg je het gevoel dat je in een land woont met halve garen en idioten. Iemands naam besmeuren is aan de orde van de dag, anderhalf miljard mensen als potentieel gevaarlijk afstempelen is een doodnormale zaak. Mag ik toch zeggen, ik heb zelfs de plicht dat te zeggen roept een non-valeur al jaren uit. Wilt u “minder, minder, minder?” brult hij. Ja, roept de braaf christelijke goegemeente, blank van buiten en zwart van binnen. Haat, haat, haat is hun boodschap.

Wat lees ik nu? Laat het goed tot u doordringen. Fascisme is de boodschap. Fascisme puur. Het handwerk wordt verricht door mensen die zich journalist durven noemen, in respectabele bladen hebben geschreven als De Groene en de Volkskrant. Is hier sprake van zoals de wind waait, waait mijn jasje? Met terugwerkende kracht ga je die oude artikelen van bijvoorbeeld ene Joost Niemöller met andere ogen lezen. Vervolgens kom je tot de ontdekking dat hij het toen ook al niet begreep maar geschriften nakauwde, zoals zo velen, omdat het in de lijn lag van de heersende politieke mode.

Vandaag de dag is hij een van de grote spreekbuizen van het PVV fascisme. Zijn ideeën worden zelfs omhelst door eenvoudige van geest die zich links noemen. Het zijn dezelfden, heb ik gemerkt, die Tibaert verdacht vinden. Waarom? Simpelweg omdat halve en hele minkukels en smaadschrijvers dat beweren. Anders gezegd, extremisten weten elkaar altijd te vinden van welke signatuur ook. Ze leveren boodschappen, stellen daden en weigeren hun argumenten ter discussie te stellen. Verwar het niet met het aan de kaak stellen, daarvoor gaan ze op de loop, dan is de boodschapper plots de haatzaaier. De omkeertruc, de enige truc die fascisten tot in de finesses beheersen.

Zo ook hier.  Joost verwijst na een stukje van een collega demagoog. Nou ja stukje, een lange tweet, meer is het niet:

 
Bert Brussen
 

Opnieuw proberen ‘fatsoenlijke’, ‘sociale’, ‘verschillige’, ‘betrokken’, ‘linkse’ types om de open en vrije democratie in Nederland middels geweld en intimidatie te slopen. Uiteraard is de PVV, een politieke partij binnen het Nederlandse democratische bestel waar kiezers op democratische wijze op mogen stemmen, weer het slachtoffer, ditmaal in de provincie Flevoland.


Schermafdruk 2016-08-20 03.32.59De terminologie  alleen al: “‘fatsoenlijke’, ‘sociale’, ‘verschillige’, ‘betrokken’, ‘linkse’ types”, die “de open en vrije democratie in Nederland middels geweld en intimidatie” proberen te slopen.

“Verschillige”?… Ze, dat “links tuig plaatst deze stickers op verkiezingsborden in Almere. Dit schorem heeft lak aan de democratie.” Worden hiermee mensen bedreigd, gemolesteerd? Wordt iemand de mond gesnoerd? Nee. Juist zaken die we o zo goed kennen van PVV fascisten. 

Horen we Niemöller en Brussen daarover? Het zijn toch journalisten met hopelijk nog een beetje beroepseer? Nee hoor, de PVV is een politieke partij, zeggen ze doodleuk. Ze heet zo, maar ze is het niet. Met democratie heeft dat “PVV” al helemaal niets van doen.

Om in de terminologie van Brussen en Niemöller te blijven, het is een spreekbuis van het schorem, het Bataafse schorem. De spreekbuis is leider en partij in een persoon. Het fascistische model in zijn meest pure vorm. Mussolini en Hitler konden hier nog een puntje aan zuigen.

Iedere democraat heeft niet alleen het volste recht, maar zelfs de plicht, tegen deze gepersonificeerde fascistische beweging in verzet te komen. Tegen het Bataafse schorem.

Plaatjes van schorem…

En journalisten? Hoeven zij zich niet te verantwoorden?

Michel Friedman


Beoordeel aan de hand van deze rede eens wat in Nederland mogelijk is. Fascisme en racisme puur.  Volksverhetzung… Geen twijfel mogelijk, Wilders en zijn kornuiten horen achter slot en grendel. Zij wensen zich niet verantwoorden en daar past slechts een antwoord op in een rechtsstaat, die vrijheid en vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft staan. Geen ruimte aan demagogen…

Helaas, de rede van Michel Friedman is verdwenen. Daarvoor in de plaats een recent gesprek van hem met de politicoloog Jan-Werner Müller over populisme.

update februari 2018Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: