Genocide

Antoine Agoudjian: Armeniërs op de vlucht


 

AGHET

EIN VÖLKERMORD 1915Ach, zei Hitler, over die volkerenmoord spreekt ook niemand meer. Zaak was het voor hem het beter aan te pakken. Die Turken met hun handlangers hadden onverstandig gehandeld. Het kostte veel geld en het leverde weinig op. Hij zou het anders doen, geheel volgens de kapitalistische catechismus. Het functioneerde wonderwel en het slachtoffer betaalde. 

Strikt genomen een oeroud principe, door de kapitalistische productiewijze vervolmaakt en door de nazi’s tot het uiterste geperverteerd. De Amerikanen hebben er de voor hen noodzakelijke lessen uit getrokken, te beginnen in Korea. Maar dit bericht gaat over een genocide puur, al bestond die term toen nog niet. 
 


Om niet onnodig uit te weiden verwijs ik snel naar een artikel uit Le Monde diplomatique over een van de weinigen die getuigenis hebben afgelegd over de gruweldaden die honderd jaar geleden plaatsvonden. Een ander was de Amerikaanse ambassadeur. Beide berichten verdwenen in de doofpot. 

Er valt  hiermee een overduidelijke parallel te trekken met de Shoah, zie Jan Karski: Het getto van Warschau.


Août 1986
 
Archives du génocide arménien
(Références bibliographiques)
 
 
Le pasteur Johannès Lepsius, qui dirigea pendant la première guerre mondiale la Deutsche-Orient Mission, avait eu accès, dès 1915, à Constantinople, à certaines sources qui lui permirent à son retour de distribuer clandestinement (la Turquie était alors l’alliée de l’Allemagne) un Rapport sur la situation du peuple arménien en Turquie . La guerre finie, il reprit son travail pour lui donner l’ampleur que le lecteur constate. Il s’agit de la publication intégrale des documents sur le sujet contenus dans les archives du ministère des affaires étrangères et de l’ambassade d’Allemagne à Constantinople, à quoi s’ajoutent les rapports des consuls allemands en Anatolie, Syrie, Mésopotamie. Lepsius entend “laisser parler ces documents” . Et s’il parle lui-même, c’est dans un appendice : comme témoin. Il était à l’époque pasteur à l’église arménienne de Zeytoum : il fut prié de déguerpir sur-le-champ. Mais il eut plus que le temps, sur place et pendant la route, de voir : “J’avais déjà vu des massacres, mais je n’avais jamais rien vu qui ressemble à cela.” Le livre est non seulement un témoignage accablant, mais la preuve écrite de 1′”assassinat d’une nation” nié depuis soixante-dix ans.
 
Références bibliographiques :
Archives du génocide arménien, JOHANNES LEPSIUS
 
© 2007 Le Monde diplomatique.

 In tegenstelling tot de Bataafse dorpsomroep * had Arte een zinnige bijdrage over de herdenking aan die volkerenmoord. Ze liet een fotograaf, Antoine Agoudjian, aan het woord komen, nazaat van een gevluchte overlevende. Jammer genoeg staat het item er niet volledig op…
 

Antoine Agoudjian in Diyarbakir – april 2015Kent u “Het sprookje van de laatste gedachte”? De roman van Edgar Hilsenrath verscheen in 1989. Helaas is dit sprookje waar, het verhaalt over de gruwelen de Armeniërs aangedaan.

Om niet helemaal in mineur te eindigen: 
 

Charles Aznavour – Hier encore

* NASCHRIFT
 
Het crapuul van GeenStijl maakte er dit van: Schokkend. NOS ontkent Armeense Genocide. Eindeloos dat misbruik maken van het leed anderen aangedaan. Geheel in navolging van Wilders en co. Waarom? Om in de geest van de nazi’s een nieuw vijandbeeld te creëren. Tot de uiterste perversie wordt zulks gedreven door dit heerschap: Arnold Karskens: “Oorlogschroniqueur. Voorzitter st. Onderzoek Oorlogsmisdaden. Columnist.”  Je verzint het niet, het kan nog altijd kwalijker. Zou deze figuur een direct lijntje hebben met Bosma? Maar wat, o wat betekent dat “st.”?

Goed om te zien hoe iemand die zegt chroniqueur te zijn van oorlogen het speelveld schept waarop fascisten hun oorlogen kunnen uitvoeren. Nogmaals, het kan nog steeds gekker en kwalijker.Update 10 juni 2021 (documentaire) en commentaar over de “Armeense lobby”.
Uitgelichte foto: © Antoine Agoudjian – Ingevoegde kaart: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.