Uitlokken

Medyan Dairieh
‘Wannabe foreign fighters prepared for battle by reading copies of Islam for Dummies and
The Koran for Dummies.’
Een verstandig iemand past bij een dergelijk diepzinnig debat. Het vond op 16 januari dit jaar plaats op Twitter n.a.v. een volkomen dwaze en reactionaire uitspraak: “De meeste Syrië gangers hadden een baan. Moet nare info zijn voor marxisten die graag sociale deprivatie de schuld geven en dus Wijzelf.” 

Steeds weer de vraag, wat beogen mensen met provocatieve berichten? Pure uitlokking om het eigen straatje schoon te houden, geen argumenten te hoeven aandragen, niets hoeven te onderbouwen? Wilders en Bosma zijn er meester in. Boekestijn blijkt ook een goed voorbeeld. De logica in zijn tweet gaat volledig mank, maar past uitstekend bij rechtsreactionair prietpraat. Het kernwoord is “schuld”. Juist, Boekestijn, schuld geven doen personen die weigeren op zoek te gaan naar verbanden, naar (historische) oorzaken. Zie Wilders.

Riethof, ook iemand die graag uitlokt maar dan niet verder weet, stapt blindelings in de door hem opgezette val en Boekestijn kan met genoegen vervolgen door iets over “theologische overwegingen” te bazelen. Het slaat nergens op, is onjuist. Zou Riethof dat niet beseffen? Boekestijn kan nu echt aan zijn zegetocht beginnen. De man heeft kennelijk dit absurde lijstje in gedachte: List of Islamist terrorist attacks. In zijn ogen zal het vermoedelijk een wetenschappelijk zeer verantwoorde lijst zijn, uiteraard niet dat artikel uit de Guardian, geciteerd door Smallenburg. Deze is dan ook zo verstandig om niet verder te reageren.

Tot slot roept Boekestijn uit: “De moordenaars zijn begonnen!” Waren dat die moordenaars op die couveuse kindjes in Koeweit, meneer Boekestijn? Bush sr was verrukt over die vondst en jr maakte het werk van pa af. Toch? En de rechtstaat omarmen? Deden de mensen in Perzië, pardon Iran al veel eerder. Dat mocht van het Vrije Westen niet, dat weet zelfs elke middelbare scholier, vervolgens kwam de Sjah, nauw bevriend met Bernhard en Juliana. Later kwam hij nog op bezoek in Berlijn, dat weet Boekestijn nog wel. Denk maar eens goed na over de gevolgen die dat toen had.

Toch leuk om zo’n TL na een half jaartje terug te zien. En vooral die Riethof met zijn wederdopers. Uiteindelijk hebben de indianen daar hun genocide aan te danken, aan die christelijke sekten. Enz., enz., enz. Verbanden leggen Riethof, anders trap je in vele vallen tegelijk en doe je mee in het fascistisch koor. Eenmaal heb ik je er al op betrapt en geheel een “intellectueel” onwaardig kom je er niet op terug. Ook typerende houding bij fascisten. Vooruit, altijd vooruit, fascisten denken de geschiedenis te kunnen inhalen, weet je wel?

Ik pas even voor deze discussie, die weer erg eenzijdig en ideologisch wordt.


Uitgelichte foto: Medyan Dairieh/Medyan Dairieh/ZUMA Press/Corbis

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.