Waarachtige beschaving en tolerantie…

Pater Jacques MouradGuido Reni: Kruisiging

Dit jaar verscheen van Navid Kermani, moslim en hoogleraar oriëntalistiek, Ungläubliches Staunen, Über das Christentum, waarin onbevooroordeeld vanuit een andere achtergrond als de ons vertrouwde een blik geworpen wordt op hoogtepunten uit de christelijke beeldende kunst. Een voorproefje op deze prozaïsche studie was een artikel van hem in de NZZ die veel stof deed opwaaien vanuit reactionaire Roomse kringen in Duitsland en opgenomen in dit boek: Bildansichten: Warum hast du uns verlassen?

Kermani trekt half Europa door en vooral Italië, bezoekt kerken en kloosters en doet vele ontdekkingen. Hij duidt ons op het vroegere open culturele karakter, dat al kan blijken uit een zonnewijzer aangebracht aan een kerk, die de tijd aangeeft in de Romeinse, Byzantijnse en Arabische tijdrekening, maar niet alleen voor Rome, waar we ons bevinden, maar ook voor Parijs, Constantinopel, Alexandrië, Babylon en Isfahan in Iran, waar de auteur van stamt, en zelfs van IJsland. Het kruis als symbool wekt bij hem afschuw en hij geeft duiding aan Rembrandts Opstanding van Lazarus die te denken geeft. De observaties van Kermani doen denken aan een wellicht verloren gegaan begrip over tolerantie, dat niet slechts schijn is maar geleefd. Ook hij weet het niet, schenkt ons wel door zijn onbevangen houding het voorbeeld.


Een mededeling op de site van Arte.

Navid Kermani, Mittler der Kulturen

Der deutsch-iranische Schriftsteller Navid Kermani wird am 18. Oktober zum Abschluss der Frankfurter Buchmesse mit dem Friedenspreis des Deutschen Buchhandels in der Paulskirche geehrt. Als Mittler der Kulturen und Religionen setzt er sich für mehr Toleranz ein. In seinen Werken verarbeitet Kermani häufig Erfahrungen, die er als Reporter in Krisengebieten gemacht hat. Sein jüngstes Buch beschäftigt sich mit dem Christentum.

Navid Kermani wurde 1967 als Sohn iranischer Eltern in Siegen geboren. Er studierte Orientalistik, Theaterwissenschaft und Philosophie in Köln, Kairo und Bonn. Sein Lebenslauf zeugt von viel Engagement und dem Willen, die Welt toleranter zu machen.

Lees hier verder. Verder kunt u er Kermani beluisteren over de recente ontwikkelingen in Europa en over kunst en religie.

18 oktober 2015

Der Schriftsteller und Orientalist Navid Kermani ist in der Frankfurter Paulskirche mit dem Friedenspreis des Deutschen Buchhandels geehrt worden. In einer emotionalen Dankesrede appelliert er an die internationale Gemeinschaft, den Krieg in Syrien und im Irak zu beenden.Ingevoegde afbeelding is afkomstig uit het vermelde boek van Kermani

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.