Het overzicht behouden…

La Lumière électrique (Journal Universel d’Électricité)
We willen graag de situatie overzien, ons beschermen tegen onheil, ons laten leiden op basis van vertrouwen. We hanteren bijna blindelings geld, zonder te beseffen waar het voor staat, sluiten verzekeringen af en ga maar zo door. We verdelen andere mensen in groepen op herkenbaarheid en afkomst en hebben er een oordeel over. In alles werkt het door, brood is niet brood, de ene kaas is de andere niet en bij wijn geldt dat nog sterker. Wat we kopen is al voorgesorteerd en mensen dienen papieren te hebben. Niet alleen een paspoort, maar vele andere bewijsstukken ook. 

Dit alles is tot een tweede natuur geworden binnen onze samenleving en op die voet wordt gehandeld en gepland. In dit land is dat laatste zelfs tot het uiterste doorgedreven, maar we accepteren het, de meesten vinden het zelfs vanzelfsprekend. U zei vrijheid? Laat me niet lachen en dan hebben we het nog niet over onze psychische en fysieke gesteldheid gehad, de omstandigheden waaronder we zijn opgegroeid, wat we bewust en onbewust hebben meegekregen. 

Laten we vooral terughoudend zijn als we ons een oordeel denken te kunnen aanmatigen. Geen twee mensen zijn identiek en nog belangrijker, ze veranderen steeds. Hetzelfde geldt vanzelfsprekend voor groeperingen, gemeenschappen, volkeren. De massa is een fenomeen apart. Dit is zo ongeveer de achtergrond waartegen ik eens een stukje schreef. Iemand was op een onnozele en uiterst simpele wijze bezig geweest politieke stromingen in een model te persen: “De PVV black-box”.

Hoe je het ook wendt of keert, dergelijke modellen hebben één fatale uitkomst: zo is het. Alles wat niet binnen het raamwerk past wordt rechtgebogen of verdwijnt. Ga er maar vanuit dat dit het overgrootte deel is van wat ze onder een bepaalde noemer trachten te vatten. Dergelijke modellen zijn a priori statisch. Ze leveren een beeld op dat meer overeenstemt met een Middeleeuwse maatschappij dan de huidige, overheerst als deze wordt door een alom aanwezig raderwerk, beweging, uniformering, atomisering, snelheid enz. 

Als een vertrouwd anker trachten fascisten een aldus geconstrueerd statisch maatschappijbeeld als ideologische bovenbouw in te zetten bij een zich steeds verder ontwikkelende  technologie en economie. Maatschappelijke controle is hun doel, macht. In die geest is Wilders actief en je moet je steeds weer verbijten als je ziet hoe zijn opposanten voortdurend in de door hem opgezette valstrikken trappen over een harmonieuze, statische samenleving. Geweldloos, zonder conflicten, met de grenzen dicht. Het model van een blackbox.


Toch bijzonder, wil nog even wat lezen in een van mijn lijfbladen dat vandaag binnenkwam. En wat staat op het omslag? Mag op de plaats van het vraagteken Faschismus gezet worden? Nee, zo simpel is het ook weer niet. Ik zou zeggen lees het zelf maar, dergelijke tijdschriften verdienen onze ondersteuning. Niet die zaken op internet waar het slechts draait om het snelle geld, propaganda en desinformatie.

 Bron uitgelichte afbeelding: Wolfgang Schivelbusch – LICHTBLICKE – Hanser 1983

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.