Hoogopgeleide ongeletterden, de coming out van fascisten…

Dolly Parton: Nine to Five (1980)Een halve eeuw geleden, in de goede oude tijd, waren kantoren mannenbolwerken. Vrouwen fleurden de zaak op als koffiejuffrouw, telefoniste of typiste. Bij Openbare Werken Maastricht was de chef van de typekamer een broer van de persvoorlichter, een reactionaire katholiek, fel anti-abortus ook en een prominent van de carnavalsvereniging De Tempeleers. Hijzelf lustte er wel pap van en zorgde er bij sollicitaties voor dat het niet ontbrak aan vrouwelijk schoon op zijn afdeling. Plots was hij verdwenen samen met een van die typistes, een welgeschapen dochter van een bekend slager ter plaatse. Natuurlijk verloop, een spontane reorganisatie het vervolg.

Het was de tijd van de IBM machines, het begin van de automatisering op kantoren. Het was ook de tijd, niet toevallig, van de opkomst van adviesbureaus, die te werk gingen op grond van de hen gegeven opdracht, zonder enige medeverantwoordelijkheid te dragen voor het resultaat, de herstructurering, de personeelskrimp. De overheid liep bij het inhuren van dergelijke adviseurs voorop om personeel te lozen, ze werkte immers nog met vaste aanstellingen, die praktisch een levenslange verzekering boden op het behoud van een baan.

Tegenwoordig gaan overheden primair bedrijfsmatig te werk en niet dienstverlenend. Aan het management de taak dit in goede en zo goedkoop mogelijke banen te leiden.

Adviseurs kregen, net als de managers nu, dik betaald voor hun consulten, ze noemden dat werken. Nogmaals, zonder dat het slagen of mislukken van hun missie hen aangerekend kon worden. Het door hun veroorzaakte leed laten we maar buiten beschouwing. Er waren beslist ook profiteurs, veelal hielenlikkers. Die overleefden elke reorganisatie.

Dergelijk werk deed iemand die het volgende stelt:

Ik heb in mijn werkzame leven veel reorganisaties doorgevoerd.
Daarbij waren drie categorieën.
De mensen die het goed vonden. Die moest je blijven informeren.
De twijfelaars. Die moet je overtuigen.
De felle tegenstanders. Die moet je in de gaten houden. Meer niet.

Noem hem gerust een klootzak, een social-engineer om bedrijven en instellingen te helpen om een zo hoog mogelijk rendement uit hun personeelsbestand te halen. De belangen van hen bleven de sluitpost als steeds, niet het vertrekpunt. De autoindustrie levert er rijkelijk de voorbeelden voor, van Ford tot Volvo, gekoppeld aan het just-in-time model.

Laat ik het zo stellen, iemand die er prat op gaat zijn denkbeelden over een organisatie op te leggen aan mensen en dezen daarbij ondergeschikt maakt aan winstmaximalisatie en het een en ander formuleert in bewoordingen zoals hierboven, heeft die denkbeelden ontleend aan een autoritair, militair ogende doctrine. Felle tegenstanders, die je in de gaten moet houden, lees buitensluiten. Wat een armzalige kijk op medemensen. Waarlijk een klerk rijp voor de fascistische heilstaat.

Zou hij nooit geconfronteerd zijn met lieftallige dames, die door een tegenprestatie te leveren werden ontzien om weggesaneerd te worden? Nee hoor, regel is regel en wet is wet. Wat moet de Leider wel niet denken als iets dergelijks aan het daglicht komt?

De context van zijn uitspraak, dan pas wordt de reikwijdte duidelijk van de ideologische impact van wat die man dagelijks te melden heeft: De coming out van een fascist. Twee jaar geleden en twee jaar na dato wist Horn dit grote nieuws over een tandarts, en let wel, eentje uit Maastricht, te verspreiden. Gisteren werd de regelneef weer in hem wakker:

Peter R. de Vries neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Politiehelikopter cirkelt boven ons hoofd in de Amsterdamse binnenstad. Burgemeester Halsema, @ferdgrapperhaus mobiliseer de politie en kam de stad straat voor straat uit.

Dit zegt een socioloog en jurist bij volle verstand…

Ik denk met heimwee terug aan de meisjes van de typekamer en al die koffiejuffrouwen, waaronder een Française: “Thee is voor zieken…” De tijd dat je elkaar corrigeerde op dwaasheden en de pas afsneed aan regelneven en ander ongerief.

tibaert blogspot

 
Uitgelicht: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.