Feind hört mit…

Pál Szinyei Merse: Portret van zijn vrouw
Een beruchte kreet uit bezettingstijd, de vijand slaapt nooit! Je kunt ze naar twee kanten uitleggen.

In de oorspronkelijke zin, de reactionaire dus, geldt ze op alle fronten waar het eigenbelang bedreigd wordt. De grap is dat je die houding ook in het klein steeds ziet opduiken. Een gehaaide houding en in wezen ook een pure paranoïde. Zelf de baas willen spelen, geen tegenspraak dulden, tegenstanders, laten “afdruipen” of “verbannen”.

Hun speeltje, het discussieforum, wordt opgeheven, en o wat zijn ze verdrietig, o wat zijn ze boos. Met de krant hebben ze verder niks, ze lezen ze niet om maar te zwijgen over betalen… Ze ontkennen doodeenvoudig dat kranten slechts kunnen bestaan dankzij abonnees en reclame. Valt dat laatste weg wordt het al een verdomd moeilijke missie de zaak rendabel te houden.

En o wat zijn ze verwend. Op internet is veel gratis, gelukkig. Reclame kun je makkelijk wegdrukken. Prima. Maar dan, een product op internet dat bestaat bij de gratie van abonnees, kranten, claimen als ware het hun bezit, dat gaat wel erg ver. Zelfs het woord censuur wordt ongegeneerd in de mond genomen als voor de toegang betaald moet worden. Dit slag druktemakers komt vooral uit de hoek van de forum-scribenten. Ze beschouwden sinds jaar en dag dat forum een beetje als hun domein. Aan alles viel te merken dat ze zelfs de gratis informatie van de NRC niet lazen. Nog sterker, ze zorgden ervoor dat velen, zoals gezegd, “afdropen” of zelfs “verbannen” werden. Abonnees van de krant, waaronder mijn persoontje. Echt, dit is de wereld op zijn kop.

Symbolen van dit alles, de vaandeldraagster van de SP, Gloria van der Spek en haar geliefde PVV-Pekeltje… Mensen die niet lezen, wel gelezen willen worden. Raar maar waar. Gloria, al haar prachtboeken op zolder gemieterd, zei ze ons, alleen Johannes van het Kruis mocht ter strekking van het zielenheil blijven. Zullen we een kaarsje voor haar opsteken?

Mocht een nieuw discussieforum van start gaan, dan graag een streep onder dat verleden. Zijn we meteen van de SP familie verlost en van de PVV onverlaten. Kan Louis Sartorius weer terug. Ook dat zou wat zijn.

Een opmerkelijk een-tweetje overkwam me in verband met bovenstaande. Onder mijn geuzennaam een wat cynisch getinte reactie gegeven over de gang zaken bij ons aller NRC:

“Ja, meneer Pfaudt, het forum wordt opgeheven zie ik. De moderator van dienst heeft promotie verdiend in uw ogen of in die van Hans Nijenhuis, begrijp ik. De moderator vrij van fascistoïde smetten volgens eigen zeggen. Waar moeten de Pekeltjes en ander tuig nu hun heenkomen zoeken, meneer Pfaudt?

Mag ik het zien als een klein eerbetoon aan mijn werk? Zie het weblog “Tibaert”. Dan is het niet allemaal “umsonst” geweest. Misschien kan er eindelijk eens een dankjewel van af.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u het schorem vanaf nu op een andere manier vrij baan wilt geven. Zijn er plannen in die richting?”


En zie, twee trolletjes reageren in het holst van de nacht uiterst snel op het stukje, vermoedelijk gecoördineerd en wel. De aanhankelijkheid die betuigd wordt aan moderator Steven de Jong is ook opvallend. Je vraagt je meteen af wie kent de naam Louis Sartorius? Praktisch uitsluitend lieden die u overvloedig in dit weblog tegenkomt. Het oorspronkelijke blog bij Opera dankte er zijn bestaan aan, aan smeerlapperij, vuilspuiterij, smaad, laster, het kan niet op, van notoire valsmunters in dat NRC-forum. O zo geniepig, o zo stiekem zijn ze. Wees op uw hoede voor dit soort lieden. De namen zijn vermoedelijk voor eenmalig gebruik, zoals zo vaak in het verleden. Wat een lafaards. Nee, de vijand slaapt nooit, ook de meest paranoïde niet.

Nog even iets persoonlijks.

Meneer Olav Meijer, u bent jurist als ik me niet zeer vergis in deze, uw beroep aangaande. Is het onderhand niet verdomd hoog tijd de casus Gloria van der Spek onder handen te nemen? Die malafide kwesties van Dame Gloria lopen al vanaf mei 2009 en u weet ervan, u bent er zelfs in geïnvolveerd. O, u bent ook SP-lid, een ware socialist volgens het partijboekje. Indertijd van dat Marijnissen blog overgekomen om bij de NRC uw licht te doen schijnen, ja, dat verklaart veel. A propos, nog contact met de Politkommissar van dienst, Wilbert Boeijen? Ja, vuilspuiters weten wel hoe de zaakjes te klaren, is het niet, meneer Meijer? Echte, ware solidariteit bloeit dan op, niet alleen tussen de kameraden, maar vooral tussen het schorem Pekeltje en uw kameraden, tot ware liefde toe. Ik zei het al, meneer Meijer, een SPVV model en ons land is er zo weer bovenop. Niet soms? Hoor ik nog wat van u?

ps: Geachte confrère, de taal is misschien wat gezwollen, daarvoor mijn nederige excuses!


Voor de overige lezers, die deze open brief a.h.w. uit de blote hemel zien vallen, morgen zoek ik de context op. Ze gaat over het gebruik van namen en het waarom. Via een paar links kunt u het dan, als het u verder interesseert, zelf nalezen. Voor mij was dit de laatste steen die nog geplaatst moest worden. Sans rancune, maar wat een vervelende man, die Olav Meijer. Zijn allermooiste uitspraak aan mij gericht is deze:

“Mijn mening heb ik duidelijk verwoord. Als u die niet goed leest is dat uw probleem. En ja, ik houd er altijd rekening mee hoe dingen in elkaar zitten, en in dit geval: hoe het e.e.a. wetelijk is geregeld. Ik houd er niet van maar wat in het wilde weg te roepen.”

 


De NRC heeft gemeend om welke reden dan ook het volledige forum van internet te verwijderen. Zo gaat een stukje media-geschiedenis verloren. Feitelijk een regelrechte wandaad. Mijn bijdragen heb ik voor een deel bewaard, soms met de bijbehorende context. U vindt het spul hier terug.

Het dispuut met Meijer vond plaats in een discussie over kraken. Daarin speelde m’n vrouw nog een actieve rol. Vandaar dit fotootje van haar.


Dit bericht is een redactionele bewerking van het oorspronkelijke stuk met naschrift.
 
Uitgelichte afbeelding: Pál Szinyei Merse – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.