Criminaliteit van migranten

Augustus Sherman: Three Dutch protestant women (c.1905)
“Mother and her two daughters from Zuid-Beveland, province of Zeeland, The Netherlands”
In de NYT viel onlangs het volgende lezen:

“In America, as in Europe, anti-immigrant backlashes have often followed episodes in which foreigners are blamed for crimes and other problems. But statistical studies show that in the United States, at least, immigrants are far more law-abiding than natives, regardless of race, class or education.”

Lees verder: Research Doesn’t Back a Link Between Migrants and Crime in U.S.. Het betreffende rapport kunt u downloaden: The Criminalizationof immigrationin the United States – By Walter A. Ewing, Ph.D., Daniel E. Martínez, Ph.D., and Rubén G. Rumbaut, Ph.D.

Het artikel in de NYT besluit met het citeren van Tom Tancredo, een afgevaardigde uit Colorado namens de Republikeinen die beweerde dat immigratie “linguistic ghettos where millions of immigrants speak no English while replicating living standards such as those found in Haiti” tot gevolg hadden. Fijntjes wordt eraan herinnerd dat Mr. Tancredo’s critics are fond of pointing out the echoes expressed in 1891 by Representative Henry Cabot Lodge, a Massachusetts Republican, during a wave of arrivals from Russia, Poland and Italy — including Mr. Tancredo’s grandparents.


Vorig jaar zond Arte deze schitterende documentaire uit over Ellis Island, de poort tot Amerika voor emigranten voornamelijk komend uit Europa. Zeer verhelderend kwam in de film naar voren de golf van xenofobie die over de USA ging na afloop van de Eerste Wereldoorlog, waarvan met name de joden het grootste slachtoffer waren.

Deze documentaire wil ik iedereen met klem aanraden die iets wil begrijpen van wat nu in Europa gaande is en welke gevaren er verbonden zijn aan het toegeven van xenofobische gevoelens, het behandelen van mensen als inferieur, het hanteren van quota’s.

Vraag u eens af waaraan wij het recht ontlenen overal, waar ook ter wereld, voet op de aarde te zetten, een recht dat mensen niet afkomstig uit het Westen veelal ontzegd wordt.

Bekijk ook de “Traces – Récits d’Ellis Island” van Robert Bober en Georges Perec. Het begint met “In Parijs vroeg bijna iedereen, als we vertelden dat we een film gingen maken over Ellis Island, waarover het ging. In New York vroeg bijna iedereen, waarom?”

Tot omstreeks 1875 was de binnenkomst van buitenlanders nagenoeg onbeperkt, vervolgens werden ze stap voor stap aan steeds meer restrictieve maatregelen onderworpen. In 1892 opende Ellis Island…
 

Nelly Uzan interprète “Ellis Island” de Georges Perec sur des musiques d’Eduardo Kohan.vier miljoen immigranten zijn uit Ierland gekomen

vierhonderdduizend immigranten zijn uit Turkije en uit Armenië gekomen

vijf miljoen immigranten zijn uit Sicilië en Italië gekomen

zes miljoen immigranten zijn uit Duitsland gekomen

vierhonderdduizend immigranten zijn uit Holland gekomen

drie miljoen immigranten zijn uit Oostenrijk en Hongarije gekomen

zeshonderdduizend immigranten zijn uit Bohemen en Moravië gekomen

drie miljoen immigranten zijn uit Rusland en de Oekraïne gekomen

een miljoen immigranten zijn uit Zweden gekomen

driehonderdduizend immigranten zijn uit Roemenië en Bulgarije gekomen

 

 
LITERATUUR

Malgorzata Szejnert: Ellis Island: A People’s History

Uitgelichte foto: Augustus Sherman

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.