Links en bodyscanners

© Lewis Hine: Italian immigrants at Ellis Island, New York (1905)
Links als synoniem voor nadenken. Lid van de “Linkse Kerk” daar zou je trots op kunnen zijn, op een dergelijke kwalificatie. Wil je erbij ingedeeld worden? Nee, je moet.

Fascisten hebben ontstellend veel mensenkennis, zijn op alle takken van wetenschap ruim onderlegd, ze beschikken, nee ze weten ervoor te zorgen dat alle machtsmiddelen hen toevallen, van het vrije woord tot taser en JSF toe. Zijn links èn rechts, kortom complete mensen met een compleet beeld over de mensheid.

Links is negatief beladen, terecht. Linkshandig… Volgens fascisten zijn linksen gehersenspoeld, daarmee bedoelen ze geïndoctrineerd. Heropvoeding is van node, waar te beginnen? Och, zo’n forumpje is een leuke insteek.

Wordt het onderhand niet hoog tijd die fascisten door een bodyscan te halen? Je weet zelfs niet meer of je een kerel of een wijf voor je hebt. Dat kan toch niet?

En zeggen de fascisten niet zelf “Ordnung muß sein”? Zo was het, zo is het. Voor alle eeuwigheid, in steeds andere gedaantes?


Vrijheid om te zeggen wat je wilt, vrijheid van meningsuiting? Bestaat ze, kunnen we ermee uit de voeten? Ja en nee. Vrijheid betekent voor mij niet belemmerd te worden in mijn vrijheid van denken en te handelen, voor zover het geen schade oplevert voor de samenleving en anderen.

Wanneer richt je schade aan, wanneer belemmer je iemand in zijn vrijheid?

Zeer concreet ervaar ik die schade, die inperking, die belemmering van mijn vrijheid weer dezer dagen. Mijn naam wordt voor de zoveelste maal misbruikt en door het slijk gehaald. Waar? Een overbodige vraag, niet soms? Negeer, beste man, wordt me van verschillende zijde al maandenlang toegeroepen. Dat forum is totaal vervuild, mij zul je er niet meer tegenkomen. Of, je laat je toch niet door een strontkar overrijden? Wie die strontkar is, is wel duidelijk, mag ik aannemen. Nee, mijn intuïtie zegt, het ligt anders, ook mijn gevoel bedriegt me niet, het is een vorm van gijzeling, die op mijn denken en handelen toegepast wordt.

Ter illustratie. Je neemt je voor een aantal stukjes te schrijven over de Maastrichtse Stokstraat, over muziek in het algemeen en Rameau in het bijzonder, je loopt na te denken over de problematiek in Palestina en komt uit bij de herverkaveling van dat land en Jeruzalem. Terreinen waarop ik me enigermate competent acht. Je wilt je verder in de materie verdiepen, maar nee, je voelt je lamgeslagen. Negeren, negatie van de negatie? Nee, zo werkt het niet. Fascisten weten hoe je iemand gijzelen kan, fysiek en zoals blijkt ook virtueel. Daar hoef je als onverlaat bitter weinig voor te doen. De fascist, is me gebleken, bepaalt de regels van het spel, een opgedrongen spel als een schaakspel, waarbij hij steeds aan zet is, geblinddoekt als de tegenstander is, want die tast in het duister bij een dergelijke opponent. En toch, steeds weer, wil je voorkomen dat zijn vals spel doorgang kan vinden, norm wordt. Dat lijkt mij je maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, dat voel je als plicht. Dat ben je de maatschappij schuldig die je in staat gesteld heeft kennis te vergaren. Daar wil je iets voor terug doen. Heel simpeltjes, dat is alles.

Bezie nu de discussie over bodyscans in het forum. Ingeklemd tussen het vuilnis van Maria Pekelharing treft u er een degelijke reactie aan van Jan Hendrik Bos. Door de handelwijze van de anonieme fascist wordt de zeggingskracht van dat artikel teniet gedaan. De aandacht wordt afgeleid, wie wil zich compromitteren met een forum vol schunnigheden, je kijkt wel uit. Precies dit is het streven van een onverlaat, voorkomen dat ergens over nagedacht wordt. De wraak ook op mensen, die indertijd, de tijd van en na ’68, de deuren en ramen open gooiden, die niet bang voor hun eigen hachje waren, die uitdaagden werkelijk kleur te bekennen, niet die van een partijkaart, die juist niet. Die niet blind achter idolen aanholden, Che of Mao, nee, die hun verstand lieten werken en keihard werkten. Die, juist die, worden door hem en zijns gelijken gewantrouwd. Juist degenen die uit eigen ervaring, door eigen mislukkingen anderen van dienst kunnen zijn. Koste wat het kost moet dat voorkomen worden. En aldus zijn we weer terug bij af. Hebben we nog niet genoeg leergeld betaald door een vroeger fascisme, moet er tot profijt van weinigen en het ongeluk van velen een nieuw fascisme doorgedrukt worden?

Vergeet niet, lezer, waaraan mensen als anonymus Pekelharing zich schuldig maken. Het openbaar debat frustreren, tegenstanders monddood maken, zodat later volmondig gezegd kan worden: “Wir haben es nicht gewußt” en nog later, God behoede, bij een voortdurende wederkeer van het fascistisch monster: “Begrijpelijk toch, dat weggekeken werd. Sla de woordenboeken er maar op na.”


De afbeelding hierboven is een afdruk van een affiche bij het fameuze tijdschrift “Kursbuch” en diende als omslag voor een werkstuk van de hand van mijn vrouw. Onderwerp: “arbeid en werkeloosheid” in het kader van colleges/lessen over antropologie. Het werkstuk bleek een alleraardigste inleiding over kapitalisme te zijn. Het valt hier te lezen:

O ja, kapitalisme. Precies daar struikel ik over een bewering van Jan Hendrik Bos. Kapitalisme totalitair? Kapitalisme is beslist geen ideologie, laten we het maar een economisch systeem noemen, dat gebleken is superieur aan andere te zijn. Zoiets. En over zoiets zou ik graag debatteren zonder opgezadeld te worden met Wilders propaganda van het platste soort. Voorbeelden? Liever nu niet, wel nog even een ander feit aanhalen uit het betoog van Bos. Die Bagdad spoorlijn van de Duitsers. Wist u ook hoe dat project door de Engelsen gesaboteerd is? Door spionage van een Engelse antropologe. Antropologie, een merkwaardig vak, dat verzeker ik u!

Ter afronding nog een lied uit de tijd van bovenstaande foto.
Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.