Pax Americana

Lost… Very lost…

Aan de vooravond van de inauguratie van Obama als president. Nauwelijks in ambt verkreeg hij de Nobelprijs voor de vrede. Nu achteraf blijkt hij de president te zijn die het langdurigst oorlog gevoerd heeft. Vredesoorlogen? Onder zijn bewind is het Midden Oosten uitgegroeid tot een conflicthaard waarbij de wapenindustrie en -handel zich de vingers aflikken. Een groot succes voor onze economie. Saudi-Arabië blijft onze trouwste bondgenoot en geldschieter in dit geheel. Wat een succes, die vredespresident. Syrië, Irak in puin. Gaza een groot getto, Libanon wederom in puin en overstroomd met vluchtelingen. Ja, en dan dat akkoord met Iran. In ieder geval is er nog steeds die constante, die de aanleiding was tot de Eerste Wereldoorlog, westers imperialisme, toen de Britten, nu de Amerikanen. Obama was een goede ambassadeur in deze kunnen we 8 jaar later stellen.


Pax Americana, het fundament waarop onze vrijheid rust. De wereld zou een paradijs  kunnen zijn. In God we trust. Hoofden leeg, buiken vol. Jammer dat er in een gedeelte van  de wereld anders over wordt gedacht met als consequentie bommen gooien.  Brandbommen, atoombommen, napalm. En “chemokuren” gepleegd. De wereld zal  Amerikaans zijn of niet zijn. Daarom werd Europa “drie maal bevrijd”, niet van het fascisme  of communisme. Wat zou het verschil geweest zijn? Een Pax Germania of Pax Russia?

Macht corrumpeert, absolute macht corrumpeert absoluut. Het resultaat aanschouwt en  ondergaat de wereld al meer dan 60 jaar. Met als hoofdconstante Palestina. Het moet toch uiterst simpel zijn voor een dergelijke macht, die in het bezit is van  wapentuig dat een overkill van vele malen bezit om alles wat leeft op de aarde uit te  roeien, dwingend een oplossing op te leggen voor de kwestie Israël en het gehele Midden- Oosten. Waarom zijn bijvoorbeeld in het verleden alle mogelijkheden geblokkeerd en  gefrustreerd om te komen tot een pan-arabische oplossing? Geen “zondebok politiek”  meer. Een andere beschaving dan de Amerikaanse een plaats gunnen onder de zon. Nee,  en nog eens nee, dat is niet de bedoeling van de Pax Americana.

Zo is ze ontstaan deze Pax Americana. Oliebelangen in het Midden-Oosten. Vernietiging  van het Osmaanse rijk. Duitsland de pas afsnijden, Frankrijk en Groot Brittannië als  zetbazen. Geen nationalisatie van de oliebronnen, geen nationalisatie  van het Suezkanaal. Dictatoriale regimes als partner. Collaborerende sheiks als  familievrienden. Het vazalstaatje Israël (niet voor de joden maar voor de zionisten,  nogmaals met hun minachting voor de slachtoffers van de Shoah) als Dreh und  Angelpunkt voor de westerse belangen, lees olie. Kan iemand zich werkelijk voorstellen  dat er werkelijk deze voortdurende strijd in het Midden-Oosten was geweest zonder die  oliebronnen?

Het zijn deze belangen, en niet die van vrede en veiligheid die gesteund worden door  Verhagen en Wilders. Bush sr en jr, Rice, Blair, Bill en Hillary Clinton, Obama. Hoe kan het  anders? Het zou anders kunnen zonder figuren als Blair, Sarkozy en Berlusconi. Europese  belangen niet ondergeschikt maken aan Amerikaanse. Het Midden-Oosten met Turkije  integreren in Europa bijvoorbeeld. Europa weer een smeltkroes laten worden van culturen,  weg van nationale staten, haaks op het ééndimensionale model van Amerikaanse snit.  Weg van het consumptiemodel. Weg van de milieuvernietiging. Verhagen: “samen met de USA werken aan verbetering van het klimaat”. Dieptreurig zoʼn man.

Dat was januari 2009. Acht verloren jaren, nee erger, acht jaren die de wereld dichter bij de afgrond hebben gebracht. Energie, klimaat, geweld. Geïnitieerd vanuit het Vrije Westen. Wij leven er nog goed van en wensen vooralsnog niet te delen.


Uitgelichte foto: bron – Afbeelding: reclame ca. 1900

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.