Het nieuwe fascisme?

Bessstttttttttt
Nieuw fascisme? Nee, fascisme is nooit weggeweest sinds de industriële revolutie in Engeland zijn intrede deed op basis van uitbuiting door het kapitaal met de zegen van de overheid. In het onderontwikkelde en pas een geworden Italië werd de gangbare praktijk tot een officiële doctrine om het land tot grote welvarendheid en aanzien te brengen. Afwijkingen en kritiek op die doctrine konden niet geduld worden. Het werkte, zeker voor korte tijd. Goed voorbeeld doet volgen, zo Roosevelt met z’n New Deal en onze sociaal-democratie met haar Plan van de Arbeid. De “vrije markt” treft geen blaam, de overheid dient te zorgen voor de randvoorwaarden en de volgkosten zodanig dat deze economie zich volledig kan ontplooien, tot heil van de massa, die niet meer hoeft te creperen en braaf zonder verder te morren in het gelid blijft. Een Leider, een Volk.Stoot de economie op kapitalistische grondslag aan zijn grenzen, kan niet meer in ruime mate kapitaal geaccumuleerd worden dan zijn harde ingrepen nodig tot oorlog toe. Het proces dat hiermee gepaard gaat wordt als natuurlijk omschreven alsof we met een biologisch verschijnsel van doen hebben. Heinrich Böll omschreef het aan de hand van een architectenfamilie in “Billard um halb zehn”. Opbouw, vernietiging, wederopbouw. De Braziliaan Luiz Ruffato zei het onlangs zo:

Santiago Engelhardt: Luiz Ruffato

Ein Haus zu errichten, braucht viel Zeit. Vom Kauf des Geländes bis zu dem magischen Augenblick, in dem man damit beginnt, die ersten Bilder an die Wände zu hängen, das Ambiente mit Möbeln zu dekorieren, den Raum mit Andenken und mit Erinnerungen zu füllen. Um ein Haus zu zerstören, genügt eine einzige Person, wenn sie eine Spitzhacke hat. In nur wenigen Stunden werden nur noch Ruinen da sein.

Deze auteur, waarvan het werk voor zover ik weet nog niet in het Nederlands is vertaald, was vorige maand in Berlijn te gast om een lezing te geven in het kader van de jaarlijkse Democracy Lecture georganiseerd door “Blätter”. Thomas Piketty, Naomi Klein, Paul Mason, Wendy Brown en Richard Sennett gingen hem voor.

In het laatste nummer van dit gezaghebbende Duitse maandblad valt zijn voordracht in z’n geheel terug te lezen onder de titel: Brasilien: Der neue Faschismus?

Er is ook een videoregistratie beschikbaar…


Ruffato besloot:

Am 5. April sagte Bolsonaro: „Ich wurde nicht zum Präsidenten geboren, sondern um Militär zu sein.“ Nichts ist schlimmer für ein Land als Individuen, die Politik verachten, regiert von Politikern, die Individuen verachten. Dies ist der bevorzugte Raum für die Ausbreitung einer faschistischen Mentalität.

Bolsonaro, die twee jaar geleden praktisch door niemand serieus werd genomen is nu president. Zijn programma en activiteiten stemmen volledig overeen met de in ons land al zo vertrouwde van Wilders, Baudet en hun Umkreis. Alles wat we al min of meer als normaal zijn gaan beschouwen vinden we bij Bolsonaro terug, nu gelegitimeerd dankzij democratische verkiezingen die door de ‘social media” aan een nieuwe kwaliteit gewonnen hebben. Media, laten we het niet vergeten, die volledig onder controle staan van mediagiganten in de USA. Niet meer de reeële werkelijkheid doet er toe, maar de virtuele, zij bepaalt wat waar is of niet en welke maatregelen er genomen worden. De vernietiging van cultuur en natuur met name.

Fascisme, steeds weer oude wijn in nieuwe zakken.


Uitgelicht: bron – Ingevoegde foto: Santiago Engelhardt – bron

17 gedachten over “Het nieuwe fascisme?

 1. geweldig, eindelijk een stukje waarin je niet klaagt over hoeveel onrecht je mogelij2k wel/niet aangedaan is.

 2. OOk op Jewtube, vooralsnog, hun censuur kent geen grenzen om hun doel te bereiken… : Bolsonaro in the 3rd temple. de eed afleggend.

 3. Q.E.D.
  joden zijn niet te vertrouwen, of ze nou zogenaamd afvallig zijn, katholiek, moslim atheïstisch of wat dan ook, het blijven joden en dus niet te vertrouwen. punt, uit.

 4. geintje, niemand is te vertrouwen en dat is de bedoeling ook. (van de money for nothing printers), de rothschilds. opa bauer was een top-rabbi.
  Hun nieuwste mosshiach now is Jared Kushner as Mosschiach Ben David en terrrorist bibi Netanyahu hoping to be the Mosschiach Ben Jakob.
  Volgens mij dan hè.

 5. waarom wilde je zo graag deel uitmaken van diezelfde overheid dan als die zo fout was? Obstuctie plegen door bewust foute tekeningen in te dienen?
  Vevelend hè, zoveel vragen om weer te bannen uit je blogje ipv voor het eerst eens echt na te denken over je daden….

 6. mocht je mijn spelfouten misbruiken als excuus om niet op de inhoud in te gaan… heb je nog ff?
  Jammer dat je niemand hebt om je orakels te proofreaden.

 7. 16 (zestien) reacties onder mijn naam door onbekend, zonder enige twijfel een vorm van valsheid in geschrifte. Vandaar dat ik de gegevens van de afzender publiceer:

  Nieuwe reactie op je bericht “Het nieuwe fascisme?”
  Auteur: tibaert (IP-adres: 84.31.194.164, 84-31-194-164.cable.dynamic.v4.ziggo.nl)
  E-mailadres: a.b@c.dom
  URL:
  Reactie:
  No worries, mijn geduld kent geen einde.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.