De band met het verleden is er domweg

Sara Driver: Sleepwalk (1986)
Willen we wel onze geschiedenis leren kennen, ze leren begrijpen en ze op onze verdere levensweg meenemen? Ik vraag het maar. Kijk en luister eens naar deze documentaire.

Oscar Berliner


Wat een geluk dat ik via Twitter geattendeerd werd op Zomergasten. Een advocaat was te gast, een bekende waarvan ik nooit gehoord had, stomweg omdat ik me niet zo bezig houd met delicten. Spijtig dat ik niet vanaf het begin heb ik gekeken en het programma vastgelegd, want achteraf blijkt het eerste uur het meest waardevolle te zijn geweest. Nu via internet hoor ik in een paar zinnen glashelder het wezen van fascisme uitleggen door iemand die beslist ook Masse und Macht van Canetti gelezen heeft. Vervolgens kwam de slavernij en het gevangeniswezen aan de orde. Jammer genoeg kreeg de gast, Inez Weski, de ruimte niet om hier dieper op in te gaan. Zo bleef het wezen van onze kapitalistische maatschappij in zijn essentie onbesproken. Het begin van het programma was een voltreffer, de vos.

Enfin, kijkt u maar, voor het geval u het gemist heeft, een gedeelte: Zomergasten.

Opvoeding van kinderen, ook dat kwam aan de orde. Wat mij opviel is de vrijheid die Inez genoten heeft, tijdens haar jeugd, een feest van herkenning voor mij. Toch had ik een streepje op haar voor, niet alleen de zintuigen werden geprikkeld, maar ook handen en voeten, in de zin gereedschappen leren hanteren, wandelen en zwerven. Juist deze zaken ontbreken bijna volledig in de huidige samenleving, maar zijn o zo fundamenteel om inzicht te verwerven, problemen te leren oplossen en ga zo maar door. Sport is hiervoor slechts een surrogaat en veelal gekoppeld aan het leveren van prestaties in een concurrentieslag.

Waarom ik dit vertel? Er schijnen mensen te zijn die alles over me weten, dat niet alleen, ze bazuinen het nog rond bovendien. In welke wereld zijn we terechtgekomen? Nou, dat vraag ik me allang niet meer af, want ook dat heb ik in mijn jonge jaren leren ervaren, fascisme is springlevend in dit land. Als je dat beseft sta je meteen wat steviger in je schoenen tegen valse aantijgingen en prik je het gedoe van non-valeurs meteen door.

Vanaf het moment dat je op een intellectueel tekort attendeert, treedt de complete fascistische machinerie in werking. Het gevaar gaat, dat spreekt, van de boodschapper uit, niet van de daders. Ze klampen zich aan elkaar vast, verwijzen naar elkaar en de uiteindelijke dader ligt op het kerkhof.

De voedingsbodem voor fascisme is in Nederland zeer vruchtbaar en dat mag niet verwonderen. De alom gehanteerde en pertinente weigering om te praten over de relatie staat en kapitaal met als ideologische bovenbouw fascisme zegt meer dan voldoende. Pure ontkenning. Vraag, hoe is de Noordoostpolder tot stand gekomen, hoe was ze gepland en hoe werd de bevolking geselecteerd? Wie het weet mag het vingertje opsteken.

Toch handig dat Twitter, zo leer je de mentaliteit kennen van mensen die zich, en dat is werkelijk een schandaal, opwerpen tot “fascisme-kenner”, elke vraag en opmerking uit de weg gaan, formuleringen hanteren waar je onpasselijk van wordt, nooit te betrappen zijn op enige vorm van zelfkritiek of twijfel en volledig gefixeerd zijn op personen, zonder hun uitspraken en teksten tegen het licht te houden. Als A verkeert met B, dan deugt hij niet, zo simpel is dat voor die mensen, en juist deze zienswijze is geworteld in wat ik maar gemakshalve de calvinistische volksaard zal noemen. De corporatieve staat is haar product, het consensusmodel bij het bedrijven van politiek. In dat klimaat gedijen “fascisme-kenners” het beste.

Nog dit. Wie denkt dat hij of zij wegkomt met laster en smaad richting mij kan zich beter nog driemaal bedenken. Het aan de kaak stellen van fascistische praktijken als illustratie van wat mogelijk is, is voor mij het meest probate middel gebleken om het huidige asociale klimaat te schetsen. Ik zie het als mijn plicht om alles wat in mijn vermogen ligt te doen om mensen aan het denken te zetten. De beste remedie tegen fascisme en kuddegedrag.

Vooralsnog leven we in een rechtstaat, maar ook die staat op de tocht, zoals overduidelijk bleek uit de woorden van Inez Weski. Haar biografie lijkt me een aanbevelenswaardig boek. Helaas, fascisten zullen er geen kennis van nemen, als van zo veel niet.


Uitgelicht screenshot: Sara Driver – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.