VRIJAGE

Christian Lemaire: Parijs (1956)
Een prachtprent van Oppenheimer…
 

 
Een vrijage? Probeert een vrouw een kerel tot bezinning te brengen? Volgens een salonfascist is hier sprake van een vrijage met extreemrechts en het om zeep brengen van het liberale gedachtegoed. Wederom blijkt dat hij de literatuur niet kent, de geschiedenis niet, net zo min als hij weet heeft van fascisme. En dat is tragisch. Vele mensen tuinen in zijn hopeloze kletspraat en dat telt zich uit. Zeker ook bij verkiezingen.
 
Toch wil ik nog even de man wijzen op de nauwe verwantschap tussen nationalisme, liberalisme en fascisme en beveel hieromtrent Götz Aly aan. Een actuele uitwas van dit onzalige verbond zagen we de afgelopen decennia in Oostenrijk bij een zusterpartij van de VVD, de FPÖ. Blijkbaar dankzij z’n lectuur van de FAZ, zijn bron over fascistische aangelegenheden in het Duitse, kon hij dit alles soeverein negeren. In wezen een zeer liberale houding, een gezaghebbende, zoals hij dat noemt. 
 
In een burgerlijk nest hoort het proper te zijn. Alles op zijn plaats en iedereen moet zijn plaats weten. Hier ligt de voedingsbodem voor fascisme, bij de benepen burgerij, bij de middenstand die haar toekomst in gevaar ziet, bij de ambtenarij, bij politie en militair, maar het mag niet vulgair worden. Daartegen dien je waakzaam te zijn, vandaar een dagelijkse portretgalerij op Twitter. Met het vingertje de andere kant op wijzen, een aloude remedie.
 
De oogst van afgelopen week…
 

 
Zonder enig pardon legt hij ze allen langs een door hem ontworpen meetlat. Waag het niet dergelijke waanzin te bekritiseren dan ben je in zijn ogen een totaalidioot. En toch, en toch, als we de opvattingen over relevante zaken naast elkaar leggen verschillen die van hem en zijn opponenten in essentie nauwelijks van elkaar, afgezien van de morele prietpraat. Allen laten zich voortdrijven door het motief hoe vergaar ik de meeste stemmen, zonder te informeren of zichzelf te informeren. Onversneden propaganda is het resultaat, als de bestaande orde maar in tact blijft, waarvan we ogenschijnlijk allen profiteren.
 
Het plaatje is alweer rond over deze salonfascist, die nooit zelfstandig een standpunt zal (of kan) innemen over werkelijk fundamentele zaken, dan geeft hij niet thuis. Het enige dat uiteindelijk voor hem telt is law and order. Zijn vrijage met fascisme…

 

 

Jo, wat ben je toch een onoprecht persoon. Je houdt je kaken stijf op elkaar over het Midden-Oosten en bijna vanzelfsprekend als het Palestina en Israël betreft, je zwijgt in alle talen als (oorlogs-)misdaden van de USA (en NAVO) aan de orde zijn, je zwijgt over uitbuiting van mensen die toevallig niet in het ‘blanke’ Westen zijn geboren, maar ook over de verschoppelingen hier bij ons, je omhelst de zegeningen van het kapitalistisch imperialisme. Over Indonesië en de kolenmijnen in de omgeving van je geboorteplaats, beide vormen van kolonialisme waaraan Holland zijn welvaart te danken heeft, en over de mensen die er hun gezondheid en leven voor lieten, heb je niets te vertellen. Toch sier je je met de slachtoffers van het nazi-regime. Dit alles maakt je tot een afschuwelijke hypocriet, die geen enkel recht van spreken heeft. Of is het een kwestie van simpele domheid, dom geboren en niets bijgeleerd?
 
Doe je informant over mij de groeten en wacht niet te lang met je rectificaties. Eens raakt mijn geduld op.

 

 
Deze salonfascist rechtstreeks benaderen, tenminste als hij niet uit voorzorg geblokt heeft? Dat kan via Twitter: Jo Horn en Waakzaam. Lees wel even eerst een column van Gerrit Komrij om in de stemming te komen.


 

 

Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.