In goed Duits

The voice… Billie Holiday
Strange fruit The story behind “The Song of the Century”
Of het helpt, weet ik niet, maar ik ga verder waar ik gisteren gebleven was met informeren. Ook in het Duits. Wees van een ding overtuigd, als de dialoog ontbreekt, geen kennis genomen wordt van feiten, slechts het eigen ego telt, is het kasplantje democratie ten dode opgeschreven, dan is de totalitaire maatschappij niet ver meer als de tijden, lees het economisch stelsel en de machthebbers, dit wensen. Fascisme heet dat. In onze contreien is daarvoor zelfs geen geweld nodig, we zijn immers geen van allen fascist, ook geen racist overigens. Juist die negatie zal ons fataal worden.


De zwart-witte brilDoktor Zjoe neemt een Opheffer op de korrel. Hij deelt ons mee zijn abonnement op het blad waarin dat reactionair figuur schrijft te hebben opgezegd, juist vanwege die Opheffer. Verder laat hij ons op Twitter weten: “De heer Theodor Holman, verbonden als columnist aan de uit het verzet voortgekomen krant @parool, hij voelt zich verwant met de massamoordenaar Breivik, wil dat #coronavirus wraakt neemt op de mensen die protesteerden tegen racisme. Het is dat u het weet lezers en abonnees.”

Er wordt door hem dus een oproep gedaan die krant te boycotten. Vraag, heeft hij ooit inhoudelijk gereageerd op die Opheffer, die hij niet wilde lezen en toch las? Juist dat is relevant, welke argumenten gebruikt hij, hoe analyseert hij de ongetwijfeld fascistische stukjes?

Zijn volledige CV vermeld hij op Twitter en die is niet misselijk: “Socioloog Jurist |Was Lid Raad 020 |Tweede Kamer |Docent Rechten UvA |Manager |Gemeentesecretaris |Consultant |Columnist |Publiceert over politie, fascisme.” Ik kan eraan toevoegen: PvdA lid en auteur van een boekje over het Italiaans fascisme. Waarom is deze man zo terughoudend iets van zijn verworven kennis te delen? Op geen enkele expliciete vraag daaromtrent heeft hij gereageerd. Vandaar dat ik het kwalijk vind wat hier gebeurt. Massaal worden zijn berichten geRT. Nog afgezien van het feit of het relevant is dat je een honderdmaal dezelfde mededeling, die geen enkel nieuwsfeit bevat, in je TL krijgt. Internetvervuiling, misbruik van social-media kun je het ook noemen.

Geef eens antwoord op mijn verzoek een stukje te schrijven over politie en fascisme, jouw terrein toch? Of vrees je dat je door de mand zakt als een braaf burgermannetje die zijn handen niet wenst vuil te maken? Die indruk krijg ik steeds meer bij jou, gelet op je berichten op Twitter.
Jean Cras
Quintette pour harpe, flûte et cordes(IV)
Ensemble Oxalys (Passacaille)

Uitgelichte foto: Billie Holiday – bron
Muziek: Diapason – 2020-05

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.