Schuld en slachtoffer

Pietro Germi: Divorzio all’italiana (1961)
Misbruik van kinderen. Misbruik door wie? Prelaten, pastoors, paters, fraters, nonnen. De Roomse Kerk wordt door het slijk gehaald. Hoe durft de NRC? Spelen met piemeltjes, een onschuldig tijdverdrijf…

Juffrouw Pekelharing, gelukkig niet dè juffrouw Pekelharing, doet zijn uiterste best een en ander te bagatelliseren.

Echter, tasjesroof, schiet dat tuig door de knieën, opsluiten dat gajes in werkkampen. Daders worden beschermd, slachtoffers staan in de kou, zei eerder en nog steeds onze gemankeerde juffrouw.Dan is het 4 mei. Lees hoe een hedendaags fascist te werk gaat. Fascisme is nog steeds springlevend, nooit weggeweest. Alleen het mag door de aanhangers van deze ideologie niet meer zo genoemd worden.

Ik kom erop terug. Of toch maar even liever niet. Het stuk ademt te zeer de sfeer van een bekrompen geest, de logica is volledig zoek, het heeft kop nog staart, geschreven met als kennelijk doel: Wilders-propaganda en het aanzetten tot haat tegen Joden. Die twee gaan makkelijk samen, blijkt. Ook katholicisme en fascisme, zoals ieder weldenkend mens behoort te weten. Zomaar een mailtje (van 4 februari 2008):


Fons le ha enviado una noticia publicada en El Periódico de Catalunya
Para verla pulse aquí:

Rob, weer een bericht uit de Spaanse pers, waarop ik door de Courrier international geattendeerd ben. Zeer verontrustend de steeds nadrukkelijker op de voorgrond tredende politieke rol van de RK kerk…

Hoi Fons,
Bedankt voor je nieuws. De RK kerk heeft in ieder geval in Spanje altijd al een fascistische signatuur gehad en kan het franco-tijdperk nog steeds niet afsluiten. De consequentie is een regelrechte oorlog met de huidige PSOE regering. Zapatero is allang bezig met het aftoppen van de te hoge subsidies voor de kerkorganisatie , tot grote woede van de heren bisschoppen. Om de herinneringen aan de onzalige franco-periode af te breken heeft de regering alle voorwerpen die aan die periode doen herinneren ongrondwettig verklaard en opdracht gegeven alle straatnamen, standbeelden (en dat zijn er nogal wat) en andere vereringen te verwijderen. Omdat de RK kerken voor iedereen toegankelijk zijn , zijn die kerken verplicht aan die wetten te voldoen.
Oorlog dus en de voormalige president wrijft zich de handen. Deze mijnheer Aznar heeft zijn roots in francokringen en is vriendje met de roomse sinterklazen.
Ik ben benieuwd hoe her allemaal zal aflopen. In ieder geval is Catalunya, de staat waar wij ons thuis voelen , links. Franco is er allang bij het grof vuil gezet.
Groeten, ook aan Gon.


Waarom, o waarom willen een bepaald slag mensen niet-weten, niet de feiten tot zich laten doordringen? Waarom mag de beerput niet open, zeker die van de katholieke kerk niet? Nooit gehoord van “Crimen Sollicitationis”: Instruction on the manner of proceeding in cases of the crime of solicitation, uit 1962?

Schermafbeelding 2014-02-27 om 18.53.21

Schermafbeelding 2014-02-27 om 18.54.12

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.