Het Noorse ras

Vrouwen in Almere nemen kennis van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen
Opvallend hoe weinig aandacht wordt besteed aan ontwikkelingen in de Scandinavische landen. Grofweg gesteld even weinig als aan landen als Griekenland en Portugal. Ze vallen een beetje buiten ons gezichtsveld en worden toch min of meer als lichtend voorbeeld gesteld voor onze nationale politiek i.t.t. die laatst genoemden. Moet dat beeld van Noorwegen, Zweden en Denemarken niet bijgesteld worden? De geschiedenis is ook al niet zo’n glorieuze en dan denk ik niet aan lang vervlogen tijden, die van de Vikings. 

In WO II hoorden de Noren tot de beste collaborateurs van het door de nazi’s bezette Europa, de Denen leverden weliswaar hun Joden niet uit, vooral dankzij het waardige voorbeeld van hun koning, maar verder?  De Zweden hielden zich neutraal, waren een verzorgingsstaat aan het opbouwen, dankzij de massa-emigratie in de afgelopen decennia. Die neutraliteit moest ook vaak slechts met een korreltje zout genomen worden. Na de oorlog demonstreerden met name de Denen hun heldhaftigheid door de Duitse taal zo’n beetje taboe te verklaren. Een van de vele parallellen die ze met de Nederlanders gemeen hebben.

Tja, en tien jaar geleden ging in Denemarken het gedogen van start, niet dat gedogen van drugs, maar van de regering. Het model maakte school, het eerst in Nederland. Geen wonder dat Wilders verrukt is van dat land en vooral van zijn politieke koers. Dezer dagen werd die politiek weer eens duidelijk gedemonstreerd door het bruskeren van het Verdrag van Schengen. Simpelweg werden de grenzen gesloten verklaard voor vluchtelingen uit Libië.

Nu eerst even een anekdote van een jaartje geleden aan de vooravond van wat het kabinet Rutte zou gaan heten. Ze stamt uit een discussie in het NRC-forum.Zo verkondig je op een geslepen wijze je racistische vooroordelen:

“Uit etnografisch onderzoek is recent gebleken dat in wijken van Stockholm en Oslo waar nog maar 20% van de bevolking Zweeds of Noors is, de autochtone meisjes daar hun Zweedse of Noorse identiteit onderdrukken door hun haar donkerder te verven en zich sekseneutraal te kleden, omdat ze anders worden uitgescholden en bedreigd. Nog even, en Henk & Ingrid kunnen zich bij Nils & Astrid voegen, als vluchteling.”
(Een anonymus op 11 mei 2010 in het NRC-forum)


Op zoiets past slechts een antwoord, het verwijzen naar werkelijk te verifiëren onderzoek, in een ietwat ironisch jasje. Want o, dat gebluf met nonsens berichten maakt indruk op de lichtgelovigen en gaat een eigen leven leiden.

Fascisme en wetenschap.
Uit recent seksuologisch onderzoek aan de universiteit te K. blijkt dat blonde Scandinavische vrouwen overwegend op zwartharigen vallen. Dat was me ook al opgevallen als zwartharige nu bijna vijftig jaar geleden bij mijn eerste bezoek aan Kopenhagen. Een verkoopstertje in Illums Bolighus, om nooit te vergeten.
Het is dan ook volstrekt logisch dat de Deense pedant van de PVV alles in het werk heeft gesteld om bij het opengaan van de grenzen import van zwartharige mannen tegen te gaan. Waar komen we anders uit, zei de woordvoerster van die volkspartij. Het Deense ras sterft uit en wie wil dat?
Omdat de natuur sterker is dan de leer is besloten, ondanks protesten van de Lutherse kerk, geen potentieel zwartharige bevolking meer toe te laten. Dat zijn vooreerst ingezetenen uit Arabische landen, Turkije en Iran ook al zijn ze gehuwd met een Deense. Dat het daarbij ook nog om Moslims gaat is mooi meegenomen. Italianen en Spanjaarden blijken weinig trek te hebben in een noordelijk avontuur, dus die zijn vooralsnog welkom. Problemen op Europees niveau kunnen zo ook tot nader order prima omzeild worden.
Kan dat model ook in Nederland toegepast worden is nu de vraag waar politiek leider Wilders voor staat.
(woensdag 12 mei 2010)

 
Het racistisch praatje hierboven schoot me weer te binnen bij het zien van een toespraak voor het D66-congres van afgelopen najaar. Aan het woord was Margrethe Vestager, fractievoorzitter van de Deense zusterpartij Radikale Venstre. In het begin van haar toespraak verhaalt ze van een voorval waartoe de absurde wetgeving in Denemarken leidde. Dat voorval had ik in gedachte bij het schrijven van bovenstaande reactie.

Afgelopen week kwam de Europese sociaal-democratie bijeen, jawel, in Oslo. De Nederlandse afvaardiging deed van zich spreken. Job Cohen trok zelfs het boetekleed aan: “We zijn niet goed omgesprongen met migratie. Mensen zijn boos omdat ze vinden dat migranten beter worden behandeld.” Of die mensen terecht of onterecht boos zijn daar horen we Cohen niet over. Verder zei hij volgens de Volkskrant dat immigranten pas gaandeweg in aanmerking zouden moeten komen voor volledige burgerrechten. Cohen springt alsnog op de populistische trein; hij staat zelfs het bestaan van twee soorten burgers voor, moet je concluderen. En luister nu eens naar Vestager!Kwam dit verhaal van haar als mosterd na de maaltijd? In ieder geval kon ieder verantwoordelijk politicus in Nederland al heel lang weten wat er gaande is en was in Denemarken en niet alleen door de beruchte toespraak van Wilders voor het Deense parlement. Het kan beslist geen kwaad nogmaals op een vijf jaar oud artikel uit Die Zeit te wijzen. Wat denkt u, zullen Rutte en Verhagen de geschiedenis ingaan als de Nederlandse wegbereiders van een nieuwe golf van fascisme die over Europa losbreekt? Lees het artikel van Wolfgang Zank uit 2006 in Die Zeit maar eens met aandacht. Het “wir haben es nicht gewußt” gaat ditmaal zeker niet op: In der Festung Dänemark: “Ein nettes, kleines Land wird zum Ziel islamischer Wut, nur wegen ein paar Karikaturen. Unbemerkt davon schürt die dänische Politik seit Jahren Ausländerfeindlichkeit.”

In welk land ging al in de negentiger jaren een nazi-propaganda zender de lucht in, dacht u? In Denemarken, in Kopenhagen om precies te zijn. U weet, de vrijheid van meningsuiting gaat boven alles. In één specifieke richting, dat wel.
 
Bron uitgelichte afbeelding: NRC-forum “Henk en Ingrid”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.