Zonder bijbedoelingen, zonder eigenbelang

Madrid – Propiedad privada (2010)
Als iets me duidelijk geworden is uit geschriften van een aantal lieden op internet is het wel dat ze niet kunnen bevatten dat iemand gewoon zichzelf is, naïef zelfs en vol vertrouwen in de eerlijkheid van de medemens. Een dwaas, die zo handelt wordt al snel gezegd. Even doordenken en je begrijpt dat mensen die gewend zijn om iemand een rad voor de ogen te draaien en de kluit graag belazeren, al is het voor een hoger doel, hier met hun verstand niet bij kunnen.

Het wordt al snel een kwestie van buigen of barsten. Het is soms vermoeiend, maar je weet dat je iets van de menselijke psyche op het spoor bent dat voor veel onheil zorgt. De leugen… Een dier liegt nooit, een mens, een wel heel speciale diersoort kan niet zonder. Het sociale verkeer zou totaal ontwricht raken als we steeds zeiden wat we dachten. Maar, en daar gaat het mij om, de leugen kan gebruikt worden als wapen om te manipuleren en te bedriegen. Het gebeurt zo massaal in reclame, in de politieke propaganda, in de werksfeer, in het sociale leven, dat we Dichtung und Wahrheit niet meer uit elkaar kunnen houden.

Voor mensen die er hun brood mee verdienen, politici, journalisten, reclamejongens en meisjes is dat gesneden koek. Anderen woorden in de mond leggen die ze niet gezegd hebben hoort erbij, framen is weer een andere methode. Daarom zou ik een splitsing willen aanbrengen tussen mensen die dit bewust doen, beroepshalve, mensen die het uit kwade opzet praktiseren en mensen die argeloos napraten uit goedgelovigheid, maar juist daardoor de belangrijkste schakel vormen om leugenpraat te verspreiden en als dè waarheid ingang te doen vinden.

Afgelopen avond viel een bijzonder kras staaltje op de TV te zien over Ronald Reagan, de meest onderschatte president van de USA en z’n leven lang trouw aan bedrog en intriges. Hij wist waarschijnlijk niet meer beter. Als B-acteur tijdens de McCarthy periode en als president in zijn strijd tegen het Rijk van het Kwaad, de USSR. Dat hij daarmee meermaals de wereld bijna tot de vernietiging leidde liet hem onberoerd. Met de gevolgen van in zijn naam uitgevoerde praktijken zitten we nu opgescheept, financieel en militair: “Täuschung – Die Methode Reagan”.
 Dat is het waarlijk grote werk. De kleine miserabelen die wel eens een interviewtje hebben mogen doen met een min of meer bekend persoon, mislukt zijn als politicus of wat dan ook, maar graag een hogere plaats wilden verwerven in de pikorde die overal heerst, hebben in ieder geval het klappen van de zweep geleerd en die ervaring passen ze volop toe. Het zijn mensen die slechts in hiërarchieën kunnen denken, likken naar boven als hun dat te pas komt, en trappen naar wie ze verachten. Ze willen o zo graag het stralend middelpunt zijn en bewierookt worden.

Ze meten zichzelf een vreemd soort gezag aan, waarmee ze denken te imponeren, ze proberen troeven in handen te krijgen om tegenstanders en lastposten, in hun ogen wel te verstaan, te chanteren en te discrediteren en als dat niet toereikend is verzinnen ze ter plekke een biografie over iemand. Nogmaals, ik heb het over het laagste echelon bedriegers. Ze leveren zo wel het materiaal aan dat gretig zijn weg vindt, ook hogerop. En dat komt hun autoriteit weer ten goede. Twee principes hanteren ze: de maatschappij is een ratrace en ik heb altijd gelijk.

Bezie onze politieke kaste of liever dicht bij huis, de tweeps op Twitter. Er wordt gesnuffeld naar iemands identiteit of het de gewoonste zaak van de wereld is, het portretrecht van onbekenden wordt op een schandalige manier misbruikt, het ontmenselijken van onbekenden is schering en inslag, bewijslast wordt op zijn kop gezet en als dit allemaal niet helpt worden personen trauma’s toegedicht, een snelle dood en vreselijke ziektes. Dement, verward, alcoholist, psychopaat, gestoord, het zijn volkomen gangbare kwalificaties geworden.

Hiernaast een montage van Dirk Hartman, ex-NVU, ook bekend als De Dorpsgek Rommedoe en in die hoedanigheid steun en toeverlaat van Eveline van Donkelaar, meer dan terecht tevens bekend als haatoma. De afgebeelde persoon is een kinderpsycholoog wiens beeltenis als zijnde Tibaert grof wordt misbruikt.

De leugen, niet de leugen om bestwil, maar de leugen die maakt dat de samenleving onleefbaar wordt, maakt school, mede dankzij de sociale media, beter gezegd, door het misbruik wat ervan gemaakt wordt. 

Bij mijn bijdragen is een rode draad duidelijk zichtbaar: fascisme. Steeds weer wijs ik erop dat fascisme op de eerste plaats een probleem van jezelf is, het geloof in autoriteit, de mensheid verdelen in wij en zij, in goed en kwaad. Dat is de basis waarop die ideologie kan gedijen, in welke variant dan ook. Fraaie staaltjes heb ik laten zien hoe, ondanks hun gehaaidheid z.g. “anti-fascisten” volledig op hun bek gingen. Alles wat t.a.v. Tibaert was verzonnen door PVV schorem werd met graagte door ze overgenomen toen bleek dat Tibaert voor hen een bedreiging vormde. Dat z.g. links bleek een communicerend vat te zijn samen met fascisten. Voor historici en politicologen onder ons een welbekend fenomeen.

Tibaert is werkelijk een leerstuk, niet alleen voor mij. Het onvoorziene proces, dat eruit voortgevloeid is, zet ik voorlopig nog door, ter leering ende vermaeck. Tibaert blijft gewoon verder zichzelf, genietend van het leven, lekker eten en drinken, mooie muziek… Jammer, aan lezen komt hij door al het gelazer om zijn persoon nauwelijks meer toe. Je kunt niet alles hebben…
Begrijpelijk kortom dat mensen die van leugen en bedrog leven de houding van Tibaert niet kunnen bevatten. In hun ogen is Tibaert dan ook een volstrekte idioot, op zijn best een ezel. Laat ik nou van ezels houden, niet zomaar… Ze zijn trouw, sociaal en intelligent. Mensen kunner er een voorbeeld aan nemen.
 
Uitgelichte afbeelding: bron – Foto: © Het Poortgebouw te Rekem

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.