Pekeltjes code, een pro-Wilders cursus

Sidartha – The Book of Life: Vonisa (1885)
Knopen ontwarren, berichten ontcijferen en duiden, oftewel WikiLeaks dan wel Pekeltjes code, hebben ze iets gemeen? Het een speelt op macro, het ander op micro niveau, van het een kan iedereen kennis nemen, de “geheimen” liggen op straat, een caleidoscoop aan interpretaties het gevolg. Zinvol, nuttig? Het valt zeer te betwijfelen. Met die WikiLeaks kun je alle kanten uit, wellicht de bedoeling. Opvallend vooral, de simpelheid van geest, het doodordinaire, dat uit die diplomaten vertelsels naar boven borrelt. Op welke wijze maken ze onderdeel uit van een schaakspel, een schaakspel met als inzet macht en kapitaal? Uiteraard, en dat maakt dat dat spul van enorme waarde is, ze werpt een licht op de wijze hoe het spel gespeeld wordt, hoe met de bekende feiten omgegaan wordt, hoe mistgordijnen opgetrokken worden. Stel je maar het diplomatieke verkeer voor bij het bezoek dezer dagen van Wilders aan Israël.

Deze grote fout zullen diplomaten nooit maken: “Mir fällt zu Hitler nichts ein.” Het was Karl Kraus, de vermaarde Weense satiricus, die deze woorden in 1933 sprak. Zijn lezers stonden in de kou. Kraus dacht rationeel en moest toegeven dat met ratio het fenomeen Hitler niet te bestrijden was. Karl Kraus was als een veldheer op het slagveld van het vrije woord en als elke generaal was hij een slecht diplomaat. Een diplomaat zal nooit ja of nee zeggen, suggereren, insinueren; goochelen met taal en begrippen gaan hem beter af, ze zijn vast onderdeel van het diplomatieke handwerk. Politici verenigen beide kenmerken, spelen de diplomaat dan wel de generaal als het zo uitkomt. Welke rol ze spelen laten ze meestal in het ongewisse. Zij zijn de grootmeesters van het politieke schaakspel. Of ze werkelijk groot zijn, of ze het spel gewonnen hebben valt vaak pas veel later te beoordelen. Zie Hitler. Heeft Hitler, en met hem het fascisme, wel de oorlog verloren? In ieder geval, “soviel Hitler war selten”.

Bezie het spel, het een-tweetje dat Bolkestein en Wilders momenteel opvoeren. Judenrein en Palestijnenvrij, geheel volgens het model “Een land, een volk, een leider”… Beiden hebben een oplossing voor de “slachtoffers” in gedachte, zij kiezen voor overzichtelijke makkelijk te beheersen modellen, en passant medeleven tonend voor die “slachtoffers”. De kronkel van Bolkestein is een uiterst vileine, eentje van het meest doortrapte soort. In gewone mensentaal zegt hij: “Kijk maar, hoe goed dat er Israël is, een thuisland voor alle Joden die bloot staan aan vervolging en discriminatie. Natuurlijk wil ik niet dat ze vertrekken, maar er is geen andere oplossing denkbaar, kijk maar. Hoe diep kun je zinken, meneer Bolkestein (Shell en VVD)? Wilders zegt tegen de Palestijnen, jullie willen slachtoffer zijn, jullie misbruiken jullie status als vluchteling om Israël te beschadigen. En zo scoort Wilders zijn puntje bij zijn aanhang en bij de onwetende massa. De Palestijnen zijn zelf schuld.

Insgelijks aan het spel Bolkestein – Wilders treedt op ons microniveau in NRC-Handelsblad, in hun opinieforum, de Januskop Maria Pekelharing – Gerrit de Jonge op. De Jip en Janneke taal is onmiskenbaar. Een typische Pekeltjes code. De activiteiten vinden voornamelijk plaats omstreeks het middag- of avondmaal. Een van de vaste constanten bij trollen? Alternerend, ook een code, de ene en vervolgens de ander zoals het trollen belieft, gericht op hetzelfde subject. Janneke van der Veer en Kim de Wit zijn beruchte voorbeelden uit het verleden. Als je er eenmaal weet van hebt is het reuze makkelijk. Voor mensen met minder taalgevoel zou ik G.J. Smeets willen verzoeken een analyse te maken van de discussies gevoerd onder “VVD-staatssecretaris ontkent dat Erasmus-universiteit ‘anti-PVV curcus’ organiseerde”.

Deze “expert” discussie mond uit in het volgende tafereel (volg de links):

Gerrit de Jonge zegt: maandag 6 december 2010, 10:55 uur – @88 Gloria van der Spek
Gerrit de Jonge zegt: maandag 6 december 2010, 11:22 uur – @60 78 89 Jan Hendrik Bos
Gerrit de Jonge zegt: maandag 6 december 2010, 12:05 uur – @85 enz.enz. Leen Karman
Gerrit de Jonge zegt: maandag 6 december 2010, 12:26 uur – @84 E.Starink
Gerrit de Jonge zegt: maandag 6 december 2010, 12:34 uur – @87 G.J.Smeets
Maria Pekelharing zegt: maandag 6 december 2010, 12:37 uur – 82 / 86-Gerrit de Jonge

Als gezegd, de taal is weer helemaal des Jips en des Jannekes, zoals ik al eens persoonlijk mocht ervaren. Een beetje muzikaal gehoor doet wonderen, stijl, woordkeuze en inderdaad, redundantie. Meneer, mevrouw Smeets, succes met uw taalanalyse en alvast dank!

Ter analyse voor alle oplettende lezertjes. De rancune tegen Emil Havas. Die is al snel diep ingevreten. Een schoolvoorbeeld van hoe het schorem Maria Pekelharing met al zijn annexen strafexpedities uitvoert op mensen die hem blootgesteld hebben in al zijn naaktheid, smeerpijperij, noem maar op. Die zullen het bezuren en o ja Gloria blaast dan van harte haar partijtje mee, kindvriendelijk als zij en haar kompaan zeggen te zijn. Kindvriendelijk, niets is minder waar, u weet toch “meer mens met minder mens” en moeder thuis achter het fornuis. Ja, die Adolf krijgt op alle fronten achteraf gelijk. Daarover een volgend maal. 

nawoord

Waarom heeft de NRC gemeend relevant materiaal m.b.t. het ontstaan van het huidige politieke klimaat van haar site te verwijderen? Komt het door een gebrek aan historisch besef, wil men de eigen tekortkomingen camoufleren, mogen de lezers van de krant zich geen oordeel vormen over haar betrouwbaarheid? U merkt het, geen enkele van hun hyperlinks werkt nog. De vraag is nu hoe haal je het verdwenen materiaal weer boven tafel zodat er geen loopje met de waarheid genomen kan worden, geen bedrog gepleegd?

Maart 2019
 
Uitgelicht: bron
Cartoon: Kichka – Courrier international

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.