Namen, namen, namen…

The Pictorial Missionary Map of the World (1861)
Via kom ik terecht bij een opmerkelijk bericht over een verdwenen site Polinco genaamd. De taal, de begrippen, de wijze van redeneren komen me overbekend voor. Griezelig en groezelig. Dit moet nagetrokken worden, dit aparte taaltje, dit extreme en hautaine taaltje, en gewis een fascistisch taaltje…

Zie ook i.v.m. de PVV: “Onder het plaveilsel het moeras”. Hier is de tekst terug te vinden van een artikel uit de NRC van 13 januari 2007. Joep Dohmen is de auteur. Zie het PDF: Extreem-rechts hielp Wilders.

Op 24 augustus verscheen er een (anoniem) artikel in de NRC onder de titel: “Inventarisatie van vrijsprekende, rechtse en extreemrechtse uitingen op het web”. Een uodate volgt op 28 mei 2008. Merkwaardig is dat het bijbehorende document, een PDF, verdwenen is. Wat is hier de reden van? Erg koosjer lijkt me die niet.

Een toelichtend artikel van Joep Dohmen d.d. 25-8-2007 (update 22-8-2008) blijft te lezen. Vraag, waarom is men bij de NRC gestopt met het actualiseren van dit onderzoek. Ook, welke criteria werden aangelegd?

Tot zover het verleden van Wilders & co. De vraag is in hoeverre het verleden hem inhaalt, hem moet inhalen, want al gaan leugen en bedrog nog zo snel, een ontmaskering zal volgen. En liefst snel, heel snel, voor het werkelijk te laat is.

Dit weblog is in beginsel opgezet als een soort démasqué. De directe aanleiding was een hetze waaraan maar geen einde kwam, een hetze voortkomend uit een poging tot monddood maken reeds na enkele weken van activiteit op het forum van de NRC. Wat eerst een stompzinnige vete leek groeide uit tot een hetze tegen een groep deelnemers. Enkele heb ik op een gegeven moment niet meer teruggezien. Naar de oorzaken moeten we raden. Andere namen nog slechts sporadisch deel. Weer anderen konden het weten wat er loos was, maar wensten het te negeren. Tot slot werd mijn persoon de kop van jut. Die moest afdruipen, die moest verbannen worden. Dat is met de welwillende medewerking van de moderator ten dele gelukt. Het discussieforum werd voor mij verboden terrein.

Logisch dat je er niet omheen kan namen te noemen. Degenen die hetgeen hier te lezen valt wensen te zien als een persoonlijke vete slaan de plank volledig mis. Minkukels interesseren mij an sich niet. Aan hun glorificatie meewerken is wel het laatste dat me invalt.

Twee namen staan voor mij intussen symbool voor het bedrijven van journalistiek, Joep Dohmen en Steven de Jong. Allebei journalist van de NRC. De eerste heeft nationale bekendheid verworven door zijn onderzoek naar de Limburgse bouwfraude. In dit weblog is er iets over terug te vinden. De tweede is me bekend geworden als moderator van het NRC-forum. Grotere tegenpolen zijn volgens mij niet denkbaar. De een onversaagd bezig de onderste steen boven te halen, de ander ziet de grootste stompzinnigheden en smeerlapperij niet. Het interesseert hem ook niet, zegt hij met zoveel woorden.

De hoofdrolspeler tot nog toe op dit weblog is de forumfascist. Zijn vaste trawanten kunnen niet ontbreken op dit appél. De forumfascist is door alle wateren van propaganda voeren, lasteren, de mond snoeren, gewassen. Dat een aantal volstrekt dwazen hem blindelings volgen is tot daar aan toe. Dat toevallige passanten met hem een discussie aan willen gaan, spreekt. Echter, wat mij zo intrigeert is, dat niemand die hem een beetje moet kennen van zijn redeneertrant in het forum zich ooit afvraagt met wie hebben we hier van doen?

Als twee druppels water lijkt het opereren van de forumfascist in het forum op dat van Wilders op de publieke en politieke Bühne. Dat geeft te denken. Ook zijn maskerade onder talloze nicknames. Waarom en waartoe dient dat vileine spel? Een mogelijke oplossing denk ik gevonden te hebben met het bovenstaande, dankzij Joep Dohmen. De verkiezingen in 2007 en Wilders op zoek naar ondersteuningsverklaringen.

Duidelijker, wie waren de betrokkenen achter Polinco, wie achter het ronselen van verklaringen zodat Wilders overal in het land kon meedoen aan de verkiezingen. Wie wil in deze richting onderzoek doen? Het betekent analyse van extreem-rechtse sites uit die bewuste periode en een vergelijking maken met de activiteiten in diezelfde periode van de forumfascist in het forum.

Hoe ik erop kom? Sidder niet zou ik willen zeggen, niet beven. Voor de forumfascist duidelijke taal en daar draait het om. Zie zijn reactie op Monitor begin vorig jaar in het forum en lees Dohmen. Wordt het niet hoog tijd dat Steven de Jong eens zijn licht gaat opsteken bij Joep Dohmen? Allereerst zou hij kunnen beginnen eens de stukjes bij elkaar te harken die hij van de forumfascist geweigerd of verwijderd heeft. Zou dat echt zoveel werk zijn?


Enkele verwijzigingen:
Monitor 2007
Steven de Jong
Over censuur bij de NRC o.m.: “Het afvalputje van de NRC”
Uitgelichte afbeelding: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.