Tortuur

Globalisatie van tortuurVaak denk ik dat justitie nog ons enige houvast is. Justitie kun je zien als een moeizaam opgetrokken bouwwerk, voor een deel slecht gefundeerd, met verkeerd gebruikt materiaal, verstopte leidingen, slecht bereikbaar ook. Het daar werkend personeel is niet altijd even bekwaam en, dat is ze niet aan te rekenen, ze moeten werken binnen een opgelegd keurslijf. Aan al die zaken valt door ons, als samenleving, wat te doen. Dan moeten we dat willen en niet dat bouwsel aan de sloop prijsgeven. 


Openbaar maken van wantoestanden op basis van grondig onderzoek is er eentje van. Hier een voorbeeld.


Reports

Globalizing Torture: CIA Secret Detention and Extraordinary Rendition

February 2013   Open Society Justice Initiative

This report focuses primarily on human rights abuses associated with the CIA’s post-September 11, 2001, secret detention and extraordinary rendition operations. The report does not document extra-legal overseas transfers or secret detention of detainees by agencies other than the CIA. Thus, the U.S. Defense Department’s detention practices and its transfer of detainees to and from Guantánamo Bay or other military detention facilities are not the focus of this report.

The factual contents of this report are derived from credible public sources and information provided by reputable human rights organizations. Sources for the factual assertions are provided in accompanying endnotes. While every source has been carefully reviewed for indicia of credibility, it is ultimately impossible to corroborate every factual assertion due to the extraordinary level of government secrecy associated with secret detention and extraordinary rendition operations.

Download Files

Globalizing Torture: CIA Secret Detention and Extraordinary Rendition

Download the 216-page report.

1.08 MB pdf

Following the terrorist attacks of September 11, 2001, the Central Intelligence Agency embarked on a highly classified program of secret detention and extraordinary rendition of terrorist suspects. The program was designed to place detainee interrogations beyond the reach of law. Suspected terrorists were seized and secretly flown across national borders to be interrogated by foreign governments that used torture, or by the CIA itself in clandestine “black sites” using torture techniques.

Globalizing Torture is the most comprehensive account yet assembled of the human rights abuses associated with CIA secret detention and extraordinary rendition operations. It details for the first time what was done to the 136 known victims, and lists the 54 foreign governments that participated in these operations. It shows that responsibility for the abuses lies not only with the United States but with dozens of foreign governments that were complicit.

More than 10 years after the 2001 attacks, Globalizing Torture makes it unequivocally clear that the time has come for the United States and its partners to definitively repudiate these illegal practices and secure accountability for the associated human rights abuses.
Ingevoegde foto: Mozambique – bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.