Tortuur

Jan Wellens de Cock: Hel (begin 16e eeuw)Vaak denk ik dat justitie nog ons enige houvast is. Justitie kun je zien als een moeizaam opgetrokken bouwwerk, voor een deel slecht gefundeerd, met verkeerd gebruikt materiaal, verstopte leidingen, slecht bereikbaar ook. Het daar werkend personeel is niet altijd even bekwaam en, dat is ze niet aan te rekenen, ze moeten werken binnen een opgelegd keurslijf. Aan al die zaken valt door ons, als samenleving, wat te doen. Dan moeten we dat willen en niet dat bouwsel aan de sloop prijsgeven. 


Openbaar maken van wantoestanden op basis van grondig onderzoek is er eentje van. Een voorbeeld: Globalizing Torture: CIA Secret Detention and Extraordinary Rendition.

 


Dit rapport, afkomstig van Open Society Justice Initiative, richt zich hoofdzakelijk op mensenrechtenschendingen die samenhangen met CIA-operaties na 11 september 2001 en geheime detentie en buitengewone uitleveringsoperaties behelzen. De detentie praktijken van het U.S. Defense Department en de overdracht van gedetineerden van en naar Guantánamo Bay of andere militaire detentiefaciliteiten zijn dus niet in dit rapport belicht.

De feitelijke inhoud van het rapport steunt op geloofwaardige openbare bronnen en informatie van erkende mensenrechtenorganisaties. In een aanhangsel worden de bronnen voor de feitelijke beweringen vermeld.

Na de aanslagen van 11 september 2001 begon de CIA met een uiterst geheim programma m.b.t. detentie en buitengewone uitlevering van terroristische verdachten. Het programma is ontworpen om ondervragingen van gedetineerden buiten het bereik van de wet te plaatsen. Vermoedelijke terroristen werden gegrepen en in het geheim over de landsgrenzen gevlogen om te worden ondervraagd door buitenlandse regeringen die marteling gebruikten, of door de CIA zelf op clandestiene ‘zwarte locaties’ met gebruik van marteltechnieken.

Globalizing Torture is tot heden het meest uitgebreide verslag over de mensenrechtenschendingen in verband met geheime detentie en buitengewone uitleveringsoperaties van de CIA. Het beschrijft voor het eerst wat er met de 136 bekende slachtoffers is gedaan, en vermeldt de 54 buitenlandse regeringen die aan deze operaties hebben deelgenomen. Het laat zien dat de verantwoordelijkheid voor de misstanden niet alleen bij de USA liggen, maar ook bij tientallen buitenlandse regeringen die medeplichtig waren.

Meer dan 10 jaar na de aanslagen van 2001 maakt Globalizing Torture ondubbelzinnig duidelijk dat de tijd is gekomen voor de USA en hun partners om deze illegale praktijken definitief te verwerpen en verantwoording af te leggen voor de bijbehorende mensenrechtenschendingen.

 

OPEN SOCIETY FOUNDATIONS

 

Download Files – PDF

Download the 216-page report.

 Georganiseerde misdaad geïnitieerd door de de regering van de USA…
 

Folter – Made in USA

 
Uitgelicht: bron – Ingevoegde foto: Mozambique – Eric Lafforgue Photographybron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.