Inspraak

Auteurs

Weet u het nog? De bevolking pikte het niet meer, dat ze verdreven werd, kennis moest gedeeld en macht gespreid worden. Vertaald werd het in welke kleur tegels wilt u op de badkamer, bomen in de straat of liever toch maar niet vanwege het autootje? En iedereen was weer tevreden. De doelen lagen vast (sloop werd onwenselijk geacht), en de marsroute eveneens. 25 jaar werden vastgeplakt aan het bestaan van woonbuurten, die eerst bouw- en woontechnisch als slecht tot zeer slecht werden beschouwd. Stadsvernieuwing, 70er jaren onder de regie van  een volksmenner, Jan Schaefer. Kent u die naam nog?

In Maastricht maakte ik die ontwikkeling van nabij mee, van de renovatie van het Stokstraatgebied, de uitvloeisels van het “woonschoolbeleid”, veel sloop en verkrotting tot de geweldige verkeersplannen van een of andere Amerikaan, die het “tangentensysteem” had uitgevonden. Als  eerste onderdelen van dat verkeersplan rolde er een nieuwe Maasbrug uit, eentje puur gebouwd vanuit militair belang, en de Maasboulevard. De stad werd totaal verminkt, maar op die voet wordt nog steeds verder geborduurd. Het miljardenproject ondertunneling A2 is er een direct gevolg van.

Hoe ik erover kom te spreken? Af en toe hou je opruiming en dan stoot je op de gekste dingen. Helemaal vergeten was ik het, “Maastricht… maak het mee”. Heus, die inspraak is volledig geïntegreerd in de planvorming. Die uitlaatklep is zeer nuttig gebleken om latere protesten in de kiem te smoren. Komt iets zinnigs uit die inspraak? Nee. Vandaar dit ingezonden stuk voor de plaatselijke krant, want je wilt wel even stoom afblazen. Reacties? Geen enkele. Nu kan het misschien dienen als een opmaat om wat zaken te verduidelijken die ons allemaal aangaan.


bron: Bosscherveld & Belvédère – deelrapport 6 – 2003Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: