Geen enkele spijt

Ed Ruscha’s Standard Station, Amarillo, Texas (1963)
Een tiental weken na mijn aangifte tegen Herman Falkenstein verscheen het stukje Extreem nietsontziend Twittergedrag op de site Hollandse Hufters *. Het handelt over doodsbedreigingen en eindigt aldus:


Geen enkele spijt

De ander onder een valse identiteit met de dood bedreigen is de ultieme vorm van hufterigheid. Het is het laatste stadium in de trieste levenscyclus van de hufter. Iedereen (ook Jan Bennink) zou zich van dergelijke volslagen lafaards moeten distantiëren. De praktijk laat helaas nogal te wensen. Figuren als Friedrich Eckhardt en Herman Falkenstein, die beide al aangehouden zijn geweest vanwege bedreigingen onder een valse identiteit, blijken even later weer vrolijk verder te gaan. Niets geleerd, door niets of niemand gehinderd, geen enkele spijt. Wat doet dergelijke compleet gestoorde figuren beslissen om een ander met de dood te bedreigen? Volwassen kerels nota bene, onder een valse identiteit nog wel? Ga je toch diep schamen, stelletje losers. 

 


Niets geleerd? O zeker wel. Ze weten dat ze met intimidatie en bedrog zeer ver komen. Massaal worden ze geloofd en worden hun spulletjes verspreid. Rechtstreeks door hun aanhang, indirect door personen omdat hen dat toevallig goed uitkomt. Wat in de bovenkamer van die laatsten rondspookt, daarover kunnen we slechts gissen. 

Het handelen van de Friedrichen en de Hermannen kun je laten zien. Het enige waartoe ze in staat zijn is beledigen en bedreigen. Om hun woorden kracht bij te zetten schuwen ze geen enkel middel. Bij het tonen van hun rotzooi reken je op een scheiding der geesten. Die vindt alras plaats met soms onverwachte uitkomsten. 

Laat ik het zo formuleren: de aangeleverde smeerolie wordt door zelfbenoemde anti-fascisten gebruikt zodat de fascistische, bekrompen burgerlijke machinerie soepel verder kan functioneren. Over wie, vraag ik me dan af, moeten we ons meer zorgen maken, over Friedrich en Herman, of over figuren als Jacqueline Wouters, Huib Riethof en Eveline van Donkelaar. Uiteraard over deze drie en al die andere, nette, goede mensen die handelen als zij. Dezen zijn het uiteindelijk die zorgen dat het gif zijn werk kan doen. Zeer effectief.

Over het acteren van bruin- en zwarthemden, van neo-nazi’s maak ik me best zorgen. Veel meer echter over figuren als die drie. Uit hun daden blijkt overduidelijk dat ze ontvankelijk zijn voor fascistische denkwijzen en methoden van handelen.  

Stel, hou ik me steeds voor, dat Tibaert een moslim was van Marokkaanse komaf, jong of oud, vrouw of man. Of een gevluchte Afghaan of Soedanees. De drempel voor het schorem om tot de daad over te gaan, mij de kogel te geven, mijn woning te verbouwen zou een stuk lager komen te liggen. Wie maken dat mogelijk? Juist, lieden als het genoemde drietal, niets ontziend als het om leugen, bedrog en smaad gaat. Hebben we ze dertig, veertig jaar geleden gehoord toen “gastarbeiders” hier crepeerden? Hebben we ze gehoord toen berichten naar buiten sijpelden over de behandeling van vluchtelingen op Schiphol vele jaren geleden? Hebben we ze gehoord bij de onthulling van het slavenmonument, toen majesteit geen excuus wenste aan te bieden over onze slavenhandel?

Deze mensen leefden hun leven onder de heerlijk uitgespreide deken van de aardgasbaten, stemden PvdA of Kok, en profiteerden van onze welvaartsstaat. Ze begrepen niet dat met de val van de Muur de pret voorbij was. De staat werd in de uitverkoop gedaan, logisch toch? Nu heet het dat de verkeerde mensen aan het roer staan. Heimwee naar Kok? Zeker is dat ze nooit iets gesnapt hebben en zodoende nooit in staat zullen zijn een bijdrage te leveren voor een werkelijke revolutionaire breuk met ons verleden. Sterker, ze smoren een dispuut over een mogelijke toekomst van ons land op een fascistische wijze in de kiem. Hun beeld van een samenleving is kritiekloos gevat in het model dat ze kennen en coûte que coûte willen behouden. In de grond van de zaak een fascistisch model met harmonie van arbeid en kapitaal.


Vraag, waarom wordt zo weinig opgestoken van de kennis en levenservaringen van vreemdelingen die naar ons land zijn gekomen of er naar toe gevlucht? Dan pas kunnen we spreken over verrijking van onze cultuur. Willen we die wel, behalve die exotische recepten, met waren die van heinde en ver aangevoerd worden, terwijl bij die mensen thuis armoede en honger heersen? Betweters zeker niet en dat zijn Bataven van huis uit. Zie dat drietal. Ze zullen nooit spijt bekennen, dat staat vast. Een excuus is zelfs teveel gevraagd. Laf zijn ze, o zo laf. Schaamte kennen ze niet…

naschrift december 2016

De blogspot “Hollandse Hufters” is helaas verdwenen. De reden ken ik niet. Op dit weblog valt nog het een en ander terug te vinden, zie lijst hieronder.

 


Afbeelding: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.