De ‘Groep Eckhardt’ in actie

jogoraz
Leaves keep falling everywhere
And my thoughts explore
Oorspronkelijk verscheen dit bericht 18 september 2012 op de site Hollandse Hufters. Inmiddels is deze zo te zien gestopt, in ieder geval niet meer te raadplegen. Aansluitend aan mijn vorige bericht over Bataafse Hufters neem ik nu het volgende verslag, beter gezegd een analyse, van die site integraal over.


Hollandse Hufters

Eenregelige communicatie, vermeende anonimiteit en vrije grammatica. Het is eigenlijk helemaal niet zo vreemd dat het huftergehalte op Twitter zo hoog is. In Nederland is het op Twitter ongegeneerd en consequent: liegen, schelden, beledigen en bedreigen, want uhm… Fortuyn hè. “Kopvodden, geitenneukers, linkse bloedhonden” is standaard lingo geworden dat al geen enkele verontwaardiging meer oproept. Verontwaardiging lijkt nog slechts gereserveerd voor ongewenst tegengas. Het comfortabele tegen-zijn, de schuld geroutineerd bij die ander leggen, men raakt op Twitter gemakkelijk misleid. Het heeft daarom zin om zo nu en dan eens wat dieper in het verleden te duiken.

Op alle blogs en social media bestaat de mogelijkheid om accounts te rapporteren. Dat kan in het uiterste geval leiden tot opschorting of opheffing. Zo verdwijnen er links en rechts accounts die schijnbaar strijdig zijn geweest met de gebruikersvoorwaarden. Het wordt zelden duidelijk door wie een account gerapporteerd is. Bij rechts weten ze het wel zeker: “…dat komt door linkse fascisten” (wat dat ook moge zijn). Dit routineus beschuldigen van links wordt echter nooit met feiten onderbouwd. Naar mijn weten is er nog nooit een Nederlands Twitter-account opgeheven vanwege rechtse politieke opvattingen. Sfeertje bouwen, zullen we maar zeggen.

Op Twitter opereren verscheidene personen die doelbewust progressieve accounts aanvallen. Hun aanpak laat geen twijfel, zij willen deze accounts verwijderd hebben. Vanuit strak georganiseerde groepjes doet men gecoördineerde aanvallen die steeds volgens een vast patroon verlopen. Onlangs kwam er vanuit de ‘Groep Eckhardt’ weer een mooi staaltje machtsvertoon. Doel was de kritische en eigenzinnige blogger @Tibaert die al enkele maanden met de groep in de weer was. Zie hier het beproefde stappenplan van deze voorvechters van de vrijheid.

Stap 1: Het gepeupel ophitsen


Per juli 2012 zijn er al verscheidene hoogopgelopen discussies geweest tussen enerzijds @Tibaert en anderzijds de volgers van @LinksRapalje (Friedrich Eckhardt). Met verwijten en beschuldigingen heen en weer probeert men elkaar in een kwaad daglicht te stellen, en beide partijen proberen elkaar te ontmaskeren. @Tibaert richt zich daarbij in het bijzonder op archivering van Twitterberichten en identificatie van radicale Twitteraars. @LinksRapalje heeft een meer beproefde aanpak. Met opzwepende Twitterberichten zet hij zijn volgers aan het werk. Per augustus 2012 zijn dan al naam en adres van @Tibaert verspreid (door de groep aangeduid met “kip”). @PeterAnshof publiceert dan al enige tijd een uitgebreide en uiteraard anonieme reactie op zijn blog met allerlei privé-informatie over @Tibaert. Er zijn dan ook al foto’s van @Tibaert en zijn echtgenote verspreid. Er zijn foto’s van de woning van de blogger verspreid. De kinderen van de blogger zijn benaderd. De blogger is bestookt met talloze vervalste foto’s en Twitterberichten, en de blogger is valselijk beschuldigd van: pedofilie, stalking, fascisme, racisme, nazisme, etc. @LinksRapalje houdt het vuurtje gaande door naam en woonplaats van de blogger (hieronder doorgehaald) regelmatig te herhalen. Niet dat hij iemand op een idee wil brengen.


 


Stap 2: De knuppelaars ronselen


Het gepeupel is opgewarmd, nu nog knuppelaars zoeken voor het vuile werk (@LinksRapalje is meer een binnenmens). Het liefst iemand die het niet zo nauw met de regels neemt. Een doener, bij voorkeur niet al te snugger. @Jekylline weet er nog wel eentje. Die heeft zij zo om haar pinkje gewonden. Laat dat maar aan @Jekylline over. Een kleine selectie uit een zeer uitgebreide correspondentie. @BarthCarlo zullen we verderop nog terugzien.


 


Stap 3: Het intimideren en bedreigen


Op 6 september 2012 publiceert @tSerpent op zijn blog een bericht over @Tibaert, wederom met naam en woonplaats en met de mededeling dat @Tibaert een “extremist” is die “mensen met een andere mening het zwijgen wil gaan opleggen”. Onder het bericht uiteraard weer reacties van de volgers van @LinksRapalje. Het is vrijdag 7 september 2012. De stemming is gemaakt, de knuppelaars staan klaar, dan kan nu het grote intimideren beginnen. Let op hoe @Jekylline de gemoederen zorgvulding in beweging houdt.


 


Stap 4: De troepen mobiliseren


@PeterAnshof presenteert zich als een gerespecteerd ondernemer. Hij neemt het voortouw om formele klachten en rapportages in gang te zetten. Op vrijdag 7 september verstuurt hij tientallen Twitterberichten naar zijn contacten en naar de accounts die eerder door @Tibaert in een zogenaamde “blocklist” waren opgenomen. @PeterAnshof heeft dan ook al een klacht bij Google (Blogger) deponeerd: “…Ik ben ondernemer, heb niets met de PVV van doen, ben allesbehalve extreem-rechts”. Op zijn blog publiceert hij dan nog wel steeds de privé-gegevens van @Tibaert.


 


Stap 5: De totale uitroeiing


Het gepeupel is opgewarmd, de knuppelaars staan klaar, de dreigementen zijn geuit en de troepen zijn gemobiliseerd. Dan nu de apotheose, de grote schoonmaak, de totale uitroeiing. De volgers van @LinksRapalje doen massaal rapportage van “misbruik” op: vijf Twitter-accounts, een Blogger-account en een Scribd-account van @Tibaert. Alles moet en zal verdwijnen. Een kleine greep uit tientallen Twitterberichten.


 


Stap 6: De overwinningsparade


Binnen enkele uren zijn alle Twitter-accounts opgeschort. Missie geslaagd! De virtuele vijand is het zwijgen opgelegd. Kleine moeite, groot plezier. Tijd voor een feestje. Tijd voor “Weizenbier, Bratwurst und Tiroler Stimmungsmusik”. Wel goed handen wassen.


 


Stap 7: De victorieuze waarschuwing


Het is 8 september 2012 “the day after”. @tSerpent verzorgt nog even een blogbericht met wederom privé-informatie over @Tibaert en wederom de suggestie dat de schuld juist bij de ander ligt. Netjes afgerond met reacties van de volgers van @LinksRapalje. Daarna nog even kletsen over vechthonden en schietsport. Gaan we nu weer over tot de orde van de dag: ”…Als hij verstandig is houdt hij zich gewoon rustig”.


 


En dan nu lachend verder met het volgende doelwit


Ga terug naar stap 1…


 
—– 

 Update 10 januari 2013: Het account @LinksRapalje is opgeheven en vervangen door @Rapmemyfriend.
Update 12 februari 2013: Het account @Rapmemyfriend is opgeheven en vervangen door @your_vitamins.
Update oktober 2014: Eckhardt bedient zich tegenwoordig van talloze accounts, waaronder: @ansaarsema1, @ans_aarsema, @ans_aarsema_, @ans_oei, @BeaHofman1 en @BeaHofman3.
 
Foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.