De sterke arm

Hannah Arendt
De banaliteit van het kwaad behoeft een update. Hannah Arendt kon nog geen weet hebben van de praktijken mogelijk geworden door internet. Stel je eens voor dat de nazi’s er de beschikking over hadden gehad, wellicht waren ze nog aan de macht. Geheel ondenkbaar is dat niet. Een dergelijk denkmodel heeft beslist relevantie als we kijken wat politiek en sociaal mogelijk is geworden. Ook op het persoonlijke vlak. Eerroof kan snel en effectief gebeuren. Wat zou met Hannah Arendt gebeurd zijn na verschijnen van haar publicaties over het Eichmann proces? 
Wist u dat? In deze tijden van privatisering van de staat, militair en gevangenissen ontkomen er ook al niet aan, is het zeer makkelijk geworden snel je gelijk te halen zelfs als je de dader bent. Tenminste in de virtuele wereld. Je uit beschuldigingen, je tast iemands integriteit aan en is dat nog niet voldoende help je een handje de persoon in kwestie monddood te maken. Je mompelt wat over abuse en het klusje is geklaard. Recht wordt gesproken via Big Brother, de sociale media.

Een aantal grapjassen waarmee Tibaert te maken heeft is dat al gelukt, bij Google met name. Kom dacht Huib Riethof, wat zij kunnen kan ik ook. Riethof, de man van het bewijs, historicus qua opleiding, gemankeerde wethouder ook, weet, denkt hij, hoe hij de geschiedenis naar zijn hand moet zetten, dus maar zo op mijn zoveelste verzoek aan hem gericht. Ik zag zijn reactie juist op het moment dat ik naar bed wilde. Het was 4 mei, nu 5 mei, vandaar dat ik het niet wilde laten rusten.

Een post via LinkedIn. Zijn reactie:

“I signaled this text to LinkedIn as abusive. Mr. Scaf continues to associate me with “fascism”, which is outrageous to me and my family as victims of that same fascism.”

Praktijken waarvan Riethof zich jegens mij schuldig heeft gemaakt vallen onder de noemer fascisme, niets meer, niets minder. Wil hij zijn blazoen trachten te zuiveren via de weg van, zoals hij dat noemt, wegjorissen, is hij bij mij aan het verkeerde adres. Zijn interventies, die berustten op smaad en laster, hebben er toegeleid dat er een hetze richting Tibaert plaatsvond en feitelijk nog voortduurt met een uitgesproken fascistisch karakter. Riethof wenst niet op zijn uitspraken terug te komen, dus resten mij twee wegen, alles openbaar blijven maken wat via internet tot mij komt en/of de weg naar de strafrechter. De tweede optie hou ik zeker voorlopig open.

Zie ook mijn vorige bericht over Riethof: Tragisch, een klerk zonder talent.

De man is nog vele malen zieliger dan ik dacht. Waar kom ik twee dagen na het versturen van dit bericht achter? De relatie verbreken met iemand op LinkedIn is zo simpel als maar wat. Toch zeurde de man er al lang geleden over dat hij steeds geconfronteerd werd met berichten van mijn kant op Google+ en LinkedIn. Beide gebruik ik niet of nauwelijks maar updates van mijn weblogs verschijnen er automatisch. Zal hem even het schermpje tonen, dan heeft hij alweer wat van me opgestoken.

Of moet ik hem ook hier van boze opzet verdenken? Een mogelijkheid openhouden om tot opschorting van mijn account te komen, bijvoorbeeld?

NABESCHOUWING

De laatste jaren heeft de kracht en de macht van socio-media bijna een onaantastbare positie bereikt. Aan hen wordt het finale oordeel geschonken, waarbij listig gebruik gemaakt kan worden van angsten die om zich heen grijpen en waarvan extremisten en fascisten optimaal misbruik maken. Onder het motto van law and order wordt vervolgens naar de sterke man geroepen. Twitter, Facebook, Instagram, YouTube, om hen een halt toe te roepen en meteen zit men in een valkuil en effent de weg voor fascisme, dat wil in dit geval zeggen dat elke kritische of afwijkende stem gesmoord dient te worden. Daaraan voldoen die socio-media volgaarne, baat als ze hebben bij een uitstraling waarin de meerderheid van de bevolking zich kan herkennen, zonder lastig gevallen te worden. Iedereen in z’n eigen hok, zijn eigen bubbel, dan werkt het verdienmodel optimaal. Je kunt het een kapitalistische vertaling noemen van het verdeel en heers model met hen als opperste rechter en wetgever.

Omarmd wordt dit sluipend proces richting fascisme uitgerekend door lieden die zich laten voorstaan op kennis over fascisme. Ze verwijzen, en dat is dan wel weer consequent, naar een van de voordenkers van deze “open society”: Karl Popper. Merkwaardig wel in dit geval, op geen enkele wijze is bij die persoon sprake van falsificeren, m.a.w. Popper als een vlag op een modderschuit. Over het reactionaire karakter van de zienswijzen van deze filosoof kunnen we dus gemakshalve zwijgen. Zie zijn opvattingen over “tolerantie” en zijn “vriend-vijand” denken. Zelfs iemand als Wilders komt hier mee uit de voeten en kan het naar hartelust gebruiken.


Update februari 2017 en januari 2022
Uitgelichte foto: Hannah Arendt

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.