Het leugenpak en wraak…

Exercice de sécurité à Rudniya, en Ukraine, à la limite de la zone de contamination de Tchernobyl, en avril 2006
Binnenkort verschijnt van Yves Lenoir “la Comédie atomique”. In een interview met de auteur in de NouvelObs valt de zin: “Mentir est une obligation impérieuse. Il faut commencer par se mentir pour paraître sincère, s’entraider dans le mensonge, c’est-à-dire cautionner les mensonges des autres en ajoutant les siens.” Een betere omschrijving van een leugen, die dient om te bedriegen en hoe ze een eigen leven gaat leiden, zonder dat ze aangevochten wordt en als feit erkend, zou ik niet weten.

Propaganda gaat zo te werk, reclame baseert op halve leugens, smaad en laster over personen worden met graagte geloofd. Het zijn mechanismen die zekerheden, vertrouwen moeten schenken, die laten denken dat we de goede keuze maken, de betere mensen zijn. Mensen geloven nu eenmaal graag, ze willen geen ellende die hen te dichtbij komt, ze willen rust, die van het moestuintje of het kerkhof. Ze willen het gevoel hebben dat alles ten beste geregeld is, dat ze niet bedreigd worden en dat de boze wereld buitengesloten kan worden.


Brabants Dagblad – 14 juni 2016

 


Praktisch vier jaar nadat Herman F. op mijn activiteiten gewezen werd door schoelje ligt er een vonnis m.b.t. zijn activiteiten op Twitter en via zijn blogs. Het is mild, het betreft dan ook een man die hulp nodig heeft. In de virtuele wereld werd hij meegezogen door hetzes en lastercampagnes. Op de zitting werd me duidelijk dat hij een nauwe band heeft met een broer in Israël, die hem allesbehalve tot kalmte maant.

Kortom, een man die buiten de realiteit staat, over weinig geestelijke bagage beschikt en wiens oordeelsvermogen om deze en mogelijk andere redenen tekort schiet. Je zou hem willen toeroepen, wees nou eens verstandig, maar dat zal geen effect hebben, daar is hij zeker niet mee geholpen. Het schoelje gaat vrijuit. 

Eigenlijk is nu het moment aangebroken om een balans op te maken van vijf jaar activiteiten op Twitter. In de eerste twee jaar werd al glashelder hoe het fascisme onder Wilders functioneerde en steeds meer terrein veroverde. Middelen, personen, terminologie enzovoort vallen te analyseren en te plaatsen. Daarna werd pas goed duidelijk dat Wilders en zijn cohorten nauwelijks weerstand ondervinden, doodeenvoudig omdat het aan kennis en inzicht ontbreekt. De boodschapper van dit weinig opwekkend nieuws moest het veld ruimen, waarmee eens te meer duidelijk werd dat het fascisme in de Hollandse dreven op een bijzondere goede voedingsbodem valt. 

Veel stukjes heb ik geschreven om tot nadenken aan te zetten. Ze een, twee, drie samenvatten gaat niet lukken. Dat betekent dat ik vanaf nu wat vaker op herhaling ga en af en toe er iets uit zal lichten om verder uit te werken. Onderwerpen zat, maar weinig tijd, dat is mijn probleem. En dit weblog blijft een dagboek, wel betrouwbaar, maar zonder wetenschappelijke pretenties. 

Ook op een andere manier vallen de afgelopen vijf jaar voor mij te karakteriseren…

Van een herinnering…


Tot…

Dat blijft voor een buitenstaander de vraag, voor mij en m’n vrienden een weet. Het schoelje wil ik beslist niet wijzer maken dan strikt nodig is. Aan een nieuwe ronde van hen met smaad en laster heb ik werkelijk geen behoefte. Haat en wraakgevoelens domineren al te zeer het politieke en sociale klimaat en daar wil ik geen deel van uitmaken, daar is ook niemand bij gebaat. 

De leugen regeert, zie boven, er is geen kruid tegen gewassen. De afgelopen vijf jaar vormen voor mij het afdoende bewijs. Justitie zou een dergelijk proces moeten onderkennen, maar dat lijkt vooralsnog een brug te ver. Griezelig als je bedenkt hoe fascisten onder regie van Wilders alles in het werk stellen de rechtstaat om zeep te helpen. 


Uitgelichte afbeelding: Tsjernobyl – (Oded Balilty/AP/Sipa)

Een gedachte over “Het leugenpak en wraak…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.