Bataafse cultuur, richtsnoer voor de mensheid

Duane Michals: Dr. Heisenberg’s Mirror of Uncertainty (1988)
De enige cultuur die Bataven kennen en aan vasthouden is de hunne, een verheven cultuur, met haar verlichte normen en waarden. Ze dient tot maatstaf waaraan het mensdom zich te spiegelen heeft.

Het is weer Carnaval en dan willen de Bataven zich van hun beste zijde laten zien. Ze noemen het een katholiek zuipfeest, waarvan ze graag profiteren, zoals met alles wat in hun kraam past, al zuipende of als moralist, want dominee is nooit ver weg. In beide gevallen hebben ze het over billen knijpen en betasten, neuken. Toch vreemd, nog steeds willen ze niet aanvaarden dat er een andere cultuur heerst in het landsgedeelte dat ze hebben ingepikt. 


Maastricht als onderdeel van de Oostenrijkse Nederlanden voordat het werd ingelijfd door de Fransen
(Ferraris – 1777)


Vroeger begreep ik dat niet, een Maastrichtse krijg je moeilijk weg uit haar woonplaats. Nu wel. Maastricht en haar taal, ze zijn zeer vrouwelijk en muzisch. Mooi dan ook dat de Maastrichtse universiteit niet alleen de meest internationale maar ook de meest vrouwelijke van Nederland is. Waren die vervloekte grenzen er niet, dan, ja dan kwamen we hier eindelijk uit dat al eeuwen durende keurslijf.  Echt, we delen niets met Bataven. Verwar ze niet met Hollanders, die weten zich te gedragen, zijn rustig van aard en tolerant. 

Over vrouwen en Carnaval zal ik maar niet uitweiden, maar het zijn de vrouwen die deze cultuur levendig houden en overdragen. Ook dat snappen Bataven niet.

Bataven verpesten het leefklimaat, de vrouwen onder hen zijn het ergst. Ver weg in de polder of dichtbij, helaas voor mij in Maastricht. Als ze gaan samenspannen wordt het een regelrechte ramp. Drie jaar geleden beschreef ik al die problematiek. In de tussentijd is er geen steek veranderd. Onbeschaamd ventileren ze verder hun smurrie, vermoedelijk vanuit een vorm van misplaatste superioriteit en eigenwaan. Wat een dom en bot volkje toch.


Zo handelt een Bataafse in heel haar arrogantie en brutaliteit. U leest het van bescheidenheid heeft deze vrouw, ja het is een vrouw, geen last. Wel moet ik toegegeven dat ze beslist over één kwaliteit beschikt, in een paar woorden iemand neersabelen, zonder één argument met slechts leugens. Een kunststukje op zich. Een Bataafs. Hopelijk heb ik haar nu wat duidelijk gemaakt, drie jaar geleden probeerde ik het ook al…

“‘t stalkende, lasterende en auteursrechtschendende ventje blijft proberen zijn waanvoorstellingen te verkopen. 69”

Afgaande op de waanideeën die ze over Tibaert ventileert in goed gezelschap van haar Krapuul kameraden, mag je ten zeerste twijfelen aan haar politiek inzicht om maar te zwijgen over haar oprechtheid. Haar onbeschoft gedrag sluit hier naadloos bij aan. Op haar dwaalwegen zal ze nooit terugkomen, dat staat nu wel vast.  


Update maart 2017

 

Uitgelichte foto: Duane Michals – bron
Kaart: Ferraris – 1777

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.