Zwarte Chinezen en witte Japanners in een maffialand

Zuid Afrika
Dat is zeker, we kunnen veel van Duitsers leren, hoe je journalistiek bedrijft bijvoorbeeld. Toch pleegt de Bataaf slechts Engelstalige media te raadplegen, want Duits is veel te moeilijk. Zo ook de chef ideoloog van de eenmansbeweging PVV Bosma mag ik aannemen, die zijn indoctrinatie in de USA heeft ondergaan.  

Ooit hoorde ik genoemde kerel praten over “zijn” boek op de TV, bij de VARA. Hij raaskalde wat over het ANC, over zwart racisme en die brave Boeren, weet ik nog. Tegenwind kreeg hij niet, ze hingen zelfs aan z’n lippen. Misschien kan hij wat met de aanbeveling eens op de fiets door Soweto te toeren.

Verrukt zal hij zeker zijn te vernemen dat het ook anders kan. Ook hier weer de Duitsers. Ze droegen hun steentje bij om in Zuid-Afrika een super-arisch ras te vestigen. Let wel, dat was in 1948. Voor Zuid-Afrika lijkt het nu te laat.

Weisses Blut – Régine Dura


Tot welke categorie werden de Chinezen en de Japanners ingedeeld, dacht u, wit of zwart? Liefst zeven kleuren naast wit werden benoemd.LITERATUUR
 
Gladys Marivat: « Les Orphelins », de Bessora : destin d’un « P’tit Bosche » du Cap

L’écrivaine Bessora et Peter Ammermann, l’un des « orphelins » allemands débarqués au Cap en 1948, lors de leur rencontre, en Afrique du Sud, en juillet 2018. COLLECTION PARTICULIÈRE

Uitgelichte afbeelding: bron hr2

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.